SLAJDER ZDRAVLJE

NAČELNIK KLINIKE ZA PSIHIJATRIJU DR ŽELJKO GOLUBOVIĆ: Klasični sedativi ne mogu da izazovu demenciju

Losing Memories

Foto: medihelp.co.rs

Klasični sedativi poput bensedina, dijazepama, bromozepam ne mogu da izazovu demenciju kod pacijenata, rekao je za MNE magazin načelnik Klinike za psihijatriju Kliničkog Centra Crne Gore dr Željko Golubović.

On ističe kako se ovi ljekovi propisuju i u opštoj praksi i da mu nije poznato da mogu da izazovu kod pacijenata pojavu demencije. Naš sagovornik pojašnjava da klasični sedativi,  s druge strane, mogu da utiču na psihološke i motorne funkcije.

-Utiču na koncentraciju, na pažnju, na pamćenje svake osobe koja koristi ove ljekove. Sedativi, odnosno dijazepami  usporavaju motoriku, odnosno kretanje i reflekse psihomotorne. Usporen je misaoni  tok, asocijacije, sporije je zaključivanje, sporije je logično mišljenje. Mentalni aparat je usporen, a kod emocija dolazi do stabilizacije – pojašnjava naš sagovornik.

zeljko

Dr Željko Golubović

On ističe da je sve to prolazno dejstvo dok lijek djeluje.

Doktor Golubović je mišljenja da psihijatri najmanje ljekova propisuju, a da to, s druge strane, drugi rade mnogo više. Njima je zadatak, pojašnjava on, da propisuju ljekove u zavisnosti od kliničke slike, a smatra da svi drugi to rade laički.

– Narod, nažalost, misli da je pametniji od psihijatra i da sve zna i da sve umije, pa se vrši pritisak na ljekara opšte prakse  da se propisuju ljekovi – kaže on.

Sudeći prema njegovim riječima, nije dobro kada naši građani usljed raznog emotivnog bola po preporuci komšije ili rođaka pribjegavaju korišćenju sedativa.

Po pravilu svih kriterijuma i standarda medicine sedativi tipa dijazepama, bromozepama, objašnjava Golubović, mogu se uzimati pet do deset dana, a poslije toga se mora obaviti prekid od najmanje jedne do tri sedmice.

– Pa eventualno ako psijihatar da dozvolu da se ponovo uključiti lijek – izričit je on.

Golubović upozorava da sedativi mogu izazvati zavisnost ako se nekontrolisano koriste i da građani treba da budu svjesni toga.

-Nervni sistem mora da se odmara od dejstva ljekova, jer onda ne može lijek da djeluje. Nema efikasnosti – zaključuje on. S.Đ.