DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

,,THE GOOD COUNTRY INDEX”: Švedska prva, Crna Gora 50.

foto: thebalkanbackpacker

foto: thebalkanbackpacker

Crna Gora nalazi se na 50. mjestu od 163 države svijeta na listi ,,The Good Country Index“.
– Danas više nego ikad očajnički su nam potrebne države koje rade dobro, a do toga ćemo doći samo ako se svi potrudimo sa vođama država, kompanijama, društvom… Ideja ovog indeksa je jednostavna: da izmjeri na koji način svaka zemlja doprinosi svijetu na osnovu humanosti. Podaci su uzeti iz arhive UN-a i ostalih međunarodnih organizacija – kaže vođa istraživanja Sajmon Anholt.
Crna Gora, prema ovom indeksu, najveći doprinos svijetu daje na polju prosperiteta i jednakosti. Tu je na 27. poziciji. Slijedi kultura u kojoj smo na 38. mjestu, nauka i tehnologija (58. pozicija), svjetski poredak (63. mjesto), zdravlje i blagostanje (78. pozicija), planeta i klima (81. mjesto) i međunarodni mir i bezbjednost (134. pozicija).
Švedska je prva, Danska druga, Holandija treća, Velika Britanija četvrta, Njemačka peta, Finska šesta, Kanada sedma, Francuska osma, Austrija deveta, dok je Novi Zeland deseti.
Od država u okruženju, najbolje je plasirana Slovenija na 29. mjestu, Hrvatska je 38, Srbija 47, Makedonija 60, Bosna i Hercegovina 88, a Albanija 108.
Posljednju poziciju zauzela je Libija.
B.R.