PREPORUKA SPORT

LONDON: Pele stavlja sve predmete iz karijere na aukciju

Foto: Getty

Foto: Getty

Ljubitelji fudbala širom svijeta, pripremite se za najveću aukciju najvažnije sporedne stvari u istoriji!

Iz Brazila, naime, stiže vijest da je jedini trostruki osvajač Svjetskog prvenstva, te najbolji fudbaler svih vremena, veliki Pele, odlučio da narednog mjeseca u ,,Julien's”-u u Londonu stavi na aukciju sve predmete iz svoje karijere.
U moru raznih predmeta, najviše se jasno ističe, trofej Julesa Rimeta, koji je FIFA napravila posebno za Pelea nakon što se 1970. okitio trećim naslovom svjetskog prvaka. Taj bi trofej, procjenjuje se, mogao dosegnuti nevjerovatnih milion dolara!
– Osjećam se pomalo tužno, ali želim omogućiti ljubiteljima fudbala da sačuvaju dio istorije i da pričaju o tome djeci i generacijama koje dolaze – istakao je po FIFA-i najbolji igrač 20. vijeka, koji je nedavno imao velikih zdravstvenih problema (operacija kuka i prostate) pa mnogi misle da mu treba novac za dalja liječenja.

Den Nels iz aukcijske kuće koja organizuje prodaju ni sam ne zna razlog zbog kojeg se Pele odlučio na ovaj potez.
– Ne znam prodaje li ovo iz zdravstvenih ili poslovnih razloga. To samo on zna. Ja znam da se vrijednost svih predmeta procjenjuje na gotovo pet miliona eura – kazao je Nels.

Uz pehar ,,Julesa Rimet”-a, tu su zlatne medalje (200.000 dolara), lopta s kojom je postigao 1000. gol, dresovi, kopačke, posebna priznanja…
Kako ,,Telegraph” javlja, dio novca biće uplaćen na račun pedijatrijske bolnice ,,Pequeno Principe” u Brazilu.
Izvor: Jutarnji.hr