MAGAZIN PREPORUKA

INSPIRATIVNI GOVOR STIVENA SPILBERGA: Moj posao je da stvaram svijet koji traje dva sata, vaš onaj koji traje zauvijek

CaptureRežiser Stiven Spilberg juče je na univerzitetu Harvard održao govor sa snažnim porukama.
Neki idu na studije zbog roditelja, a ja sam išao zbog svoje djece, objasnio je Spilberg kako je svojim primjerom pokazao djeci važnost obrazovanja kada je šezdesetih zbog posla napustio studije, vratio se i diplomirao 2002.
Nakratko se osvrnuo na značaj filma ,,Boja purpura” i koliko ga je on promijenio.
– Taj film mi je dao osjećaj misije. Nadam se da ćete ga i vi pronaći. Ne okrećite se od onoga što je bolno, istražite ga i izazovite. Moj posao je da stvaram svijet koji traje dva sata. Vaš je da stvarate svijet koji traje zauvijek. Vi ste budući inovatori, motivatori, vođe i njegovatelji, a način na koji stvarate bolju budućnost jeste proučavanjem prošlosti – poručio je Spilberg.
Scenarista ,,Parka iz doba Jure” volio je, prisjetio se Spilberg, da citira svog omiljenog profesora.
– ,,Ako ne znate istoriju, ne znate ništa. Vi ste list koji nije znao da je dio drveta.” Borio sam se da moja djeca shvate da to ko jesu sada jeste to ko smo mi bili i ko su bili njihovi djedovi i babe. Zatim, kakva je ovo zemlja bila kada su se oni doselili. Mi smo nacija imigranata. Neka vam ispričaju rodiitelji svoje priče. Ja gledam u prošlost i pravim filmove po istorijskim događajima, jer to su najveće priče ikada kazane – objasnio je Spilberg.
Heroji i zlikovci srž su cijele istorije, kaže on.
– Heroji, pored ljubavi, intuicije i podrške, trebaju zlikovce koje će savladati. Imate sreće. Ovaj svijet pun je čudovišta. Rasizam, homofobija, etnička i klasna mržnja, politička i religijska mržnja. Kao dijete bio sam zlostavljan jer sam Jevrejin. To je bilo uznemirujuće, ali u poređenju s onim kroz što su moji roditelji, baba i djed prošli, bilo je blago. Mislili smo da antisemitizam nestaje. Nismo bili u pravu – kazao je Spilberg.
Tokom prethodne dvije godine, skoro 20.000 Jevreja otišli su iz Evrope kako bi pronašli sreću. Ove godine bio sam u izraelskoj ambasadi kada je predsjednik Obama izrekao tužnu istinu, prisjeća se Spilberg.
– Moramo se suočiti sa stvarnošću da širom svijeta antisemitizam je u porastu, kazao je….Zločini se dešavaju sada.  Pitamo se ne samo ,,Kada će se ova mržnja završiti?”, već ,,Kako je počela?'….Instinktivno, možda i genetski, dijelimo svijet na ,,nas” i ,,njih”, tako da goruće pitanje mora da bude ,,Kako svi zajedno da pronađemo ono ,,mi”?” Islamofobija je u porastu, takođe, jer nema razlike među onima koji su diskriminisani, bilo da su muslimani, Jevreji…, sve je to jedna velika mržnja – objasnio je Spilberg.
Jedini odgovor na više mržnje je više ljudskosti, poručio je.
– Moramo to popraviti. Moramo strah zamijeniti znatiželjom. ,,Mi” i ,,oni” naći ćemo ,,nas” tako što ćemo se povezati među sobom, vjerovati da smo članovi istog plemena kao i osjećanjem empatije prema svakome, čak i onima sa Jejla. Glasaj, protestuj, pričaj u ime onih koji nisu u mogućnosti da govore za sebe, govori u ime onih koji možda uzvikuju, ali se njihov glas ne čuje, neka vaša savjest govori što glasnije i koristite je u službu drugih – kazao je Spilberg.
Vi ćete odrediti budućnost i nadam se da će biti ispunjena pravdom i mirom, poručio je Spilberg.
B.R.