DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Goranović razgovarao sa državnim sekretarom za kulturu Mađarske Hopalom

WP_20160524_10_19_49_ProPavle Goranović, ministar kulture, sastao se sa Peterom Hoplalom, državnim sekretarom za kulturu Mađarske.

Susretu je prisustvovao Mirsad Bibović, ambasador Crne Gore u Mađarskoj.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti kulture između dvije zemlje, koja je, kako su ocijenili od velike važnosti za naše ukupne bilateralne odnose.

Ministar Goranović je zahvalio na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci Mađarske evropskim i evroatlanskim težnjama Crne Gore. Mađarska iskustva u oblasti savremenog umjetničkog stvaralaštva, posebno u oblasti kinematografije korisna su za Crnu Goru, istakao je ministar Goranović.

Bilo je riječi o mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata Crne Gore i Mađarske, na valorizaciji naše bogate kulturne baštine.

Sporazum o saradnji koji smo usaglasili i koji će uskoro biti potpisan, definisaće nekoliko aktivnosti za naredni period i označiti novo poglavlje u našoj saradnji, jer dvije zemlje sa bogatim kulturnim identitetima imaju mnogo toga da pokažu jedna drugoj, naveo je ministar Goranović.

Kako je istakao državni sekretar Hopal, sve dinamičnija razmjena u kulturi i prisustvo Mađarske na crnogorskoj kulturnoj sceni, ali i Crne Gore na mađarskoj značajan su doprinos dodatnom zbližavanju dva naroda.

Susret ministra Goranovića i državnog sekretara Hopala organizovan je tokom boravka ministra Goranovića u Mađarskoj povodom Foruma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.