DRUŠTVO PREPORUKA

MAĐARSKA: Goranović govorio na otvaranju Foruma Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

GetImage (1)Pavle Goranović, ministar kulture govorio je danas u Mađarskoj na otvaranju Foruma Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je posvećen književnosti i književnom stvaralaštvu.
Na otvaranju su govorili i Peter Hopal, državni sekretar za kulturu Mađarske i Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Hrvatske.
U radu Foruma će učestvovati i Mirsad Bibović, ambasador Crne Gore u Mađarskoj.
U svom obraćanju ministar Goranović je rekao: „Povezivanje i dijalog između različitih kultura, ma koliko bili neophodni i važni u vremenu globalizacije, katkad su usporeni preprekama koje postavljaju nacionalne kulturne politike. Nesporno je da među primarnim ciljevima naših zemalja jeste jačanje interkulturnog dijaloga. Razvoj modela i instrumenata kulturnih politika ukazuje na nove puteve koji dovode u vezu različite kulture, ali sam siguran da nema efikasnijeg i potpunijeg načina međukulturne komunikacije od stvaralačkog izraza koji se učini dostupnim i jasnim vanmatičnim kulturama. Raduje me što ovaj skup slavi univerzalni jezik literature.”

GetImage
Ministar Goranović je u svom obraćanju podsjetio na aktivnosti Crne Gore na promociji njene kulture na međunarodnom planu: „Iskoristiću priliku da pomenem da Ministarstvo kulture Crne Gore već godinama učestvuje u afirmaciji domaće kratke priče na međunarodnom nivou, i to kroz projekat koji naročito potencira društveni angažman kroz stvaralački izraz. 2009. godine preuzeli smo aktivnosti koordinatora za Crnu Goru i otpočeli implemetaciju programa Fondacije Ana Lind. Crnogorska nacionalna mreža u okviru Fondacije trenutno ima 50 članova – javne isntitucije iz oblasti kulture, lokalne samouprave i NVO. U toku su konkursi namijenjeni članicama mreže: Konkurs za projekte sa temom Edukacija u oblasti međukulturnog građanstva i Međukulturne umjetničke koprodukcije; takođe, Konkurs za Euro – Med nagradu za dijalog, kao i Konkurs za najbolju kratku priču Sea of Words. Istakao bih da su pisci iz Crne Gore nekoliko godina unazad bilježili značajne uspjehe na međunarodnom nivou, a pomenuti konkurs Fondacije Ana Lind i Evropskog instituta za Mediteran u više navrata je dokazao vještinu nagrađenih crnogorskih pisaca da kroz formu kratke priče proniknu u srž društvenih problema na globalnom nivou.”
Forum Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope inicijativa je koja je pokrenuta 2013. godine, a koja ima za cilj dinamiziranje razmjene i sardnje među zemljama učesnicama. Susretu u Mađarskoj prisustvuju predstavnici Vlada zemlja članica inicijative, kao i umjetnici i stvaraoci koji će razgovarati o položaju i ulozi književnog stvaralaštva u savremenom društvu.