DRUŠTVO SLAJDER

DIREKTORI CRNOGORSKIH FIRMI ZA MNE MAGAZIN: Zaposleni bježe od lidera koji su umišljeni da sve znaju

run

Direktori kompanija koji su svojeglavi, zaljubljeni u sopstvenu veličinu i nemaju naviku da uvaže bilo čije mišljenje mimo sopstvenog, nijesu na dobrom glasu i zaposleni napuštaju takve lidere, stav je naših sagovornika koji upravo obavljaju funkciju čelnika neke firme.

Čovjekomrzci

Odgovarajući na pitanja kakve to osobine treba da ima lider kompanije da bi u svom okruženju imao uspjašan tim, ali i odlične rezultate u poslovanju, direktorica i glavna urednica TV Prve Sonja Drobac je mišljenja da je važno da ta osoba umije da postavi ciljeve. Direktor, kaže ona za MNE magazin, treba da zna i da definiše načine da se do ciljeva stigne, a da sve to uradi sarađujući sa svojim timom, znajući tačno u čemu je ko od njih najbolji.

– Posebno je važno znati da se stvori i održi timski duh i dobra atmosfera u kompaniji – kaže Drobac.

sonja drobac, portal analitika

Sonja Drobac (foto: portal analitika)

Teško će, prema njenim riječima, napredovati i praviti rezultate oni koji su isključivi, svojeglavi, nadobudni, zaljubljeni u sopstvenu ,,veličinu”, kao i ,,čovjekomrzci”. Loši su, smatra ona, i oni koji vjeruju da sve znaju i da svi drugi samo treba da ih slušaju.

Prisjećajući se perioda dok nije obavljala funkciju lidera, naša sagovornica zaključuje da je imala sreću da je od većine šefova mogla da uči – dobre i korisne stvari.

-Učila sam iz njihovih primjera šta znači biti odgovorna, posvećena, zainteresovana. I to je, takođe, osobina koju pravi šef, pravi lider treba da ima-da su pravi primjer, da sami rade i imaju vrijednosti koje očekuju od ,,svojih ljudi”. Dakle, da ne viču ,,juriš”, nego uvijek ,,za mnom” – smatra ona.

U pojedinim stavovima sa njom je saglasan i direktor računovodstveno-konsultantske agencije ,,ATC TOP PLUS” Mladen Sošić. Direktor, smatra on, mora biti autoritet i to autoritet koji je zasnovan na znanju i vještinama. Tu funkciju je uporedio sa onom koju obavlja trener.

-Direktor, kao i trener, da bi imao ekipu koja donosi rezultate prije svega kroz selekciju mora doći do tima koji je spreman da uči, da se mijenja i prihvata izazove – izričit je Sošić.

mladen

Mladen Sošić

Kombinacija lidera i tima koji, kaže on, izgara i zajednička proaktivnost za rezultat mora imati uspjeh kao konstantu. Progresu jedne firme, ali i bilo koje druge zajednice ne doprinose, prema njegovim riječima, postojanje osobina poput ljubomore, zavisti, posesivnosti, ali i nedostatka volje da se podijeli znanje i iskustvo.

– A kao  nešto što se direktno odnosi na poslovanje firme su nerealno postavljeni  vremenski ciljevi, kao i neuvažavanje tuđeg mišljenja – kaže on.

Dok Sošić nije obavljao poslove direktora kod nadređenih je uočavao najčešće greške poput jasno definisanih pravila i procedura, ali pamti i nejasno delegiranje obaveza.

– Gurala su se pitanja ,,pod tepih” sistemom ,,vidjećemo”, stvarala se zavist između zaposlenih… Direktor nije saopštavao svom timu ili pojedincu da li je zadovoljan njihovim radom, šta treba da promijene – prisjeća se naš sagovornik.

Kao posebnu manu kod svojih bivših direktora on ističe njihovo nepoznavanje osnovnih načela liderstva.

Potrebna motivacija

Da direktor treba da ima izražene liderske sposobnosti i bude vizionar sa jasnim ciljem, stav je psihologa iz sektora ljudskih resursa u kompaniji ,,IDEA” Žarka Ivanovića. On za naš portal kaže da je važno da lider bude otvoren u komunikaciji, oslobođen sujete, ali i da ideje o realizaciji i načinu postizanja ciljeva aktivno razmjenjuje sa svojim saradnicima.

– Najuspješniji su direktori sa zdravom i jasnom motivacijom, jer ona donosi dugoročne uspjehe. Dobar direktor ima znanja i vještine iz oblasti motivacije zaposlenih i zna kako da na obostrano zadovoljstvo dobije maksimum od svojih saradnika. Orijentisan je na viziju, inspiriše i pokreće tim ka istom cilju. Zbog toga je jedna od izuzetno važnih karakteristika i kreativnost – kaže on.

zarko ivanovic

Žarko Ivanović

U kompaniji ,,IDEA”, pojašnjava Ivanović, kao i u svim ozbiljnim i velikim kompanijama, postoje različiti nivoi direktora koji pokrivaju različita područja. Svima je, kaže on, zajedničko da rukovode velikim brojem ljudi, a u savremenom poslovanju se od direktora na visokim pozicijama očekuje mnogo.

– Dobar direktor mora voditi računa o dosljednosti i povjerljivosti, jer je za njegove  saradnike to od izuzetnog značaja. Novija istraživanja iz oblasti organizacione psihologije govore o intuiciji kao važnoj komponenti, a posvećenost, znanje, fleksibilnost, samomotivacija i harizma uvijek su na listi poželjnih karakteristika – precizirao je naš sagovornik.

Sve manje su, kaže on, popularni direktori i menadžeri autokratskog stila rukovođenja. Rigidni i introvertni direktori mogu postići uspjehe, ali su, prema riječima Ivanovića, oni gotovo uvijek kratkog daha.

– Nepovjerljivi i sumnjičavi nikad ne osjete bogatstvo, moć i potencijal koji se krije u ljudima – uvjeren je on.

Za psihološkinju Radmilu Stupar-Đurišić najvažnije je da je direktor jedne kompanije spreman na učenje. Ukoliko uđe u poslovanje rukovođen mišlju da je naučio sve, da zna sve, kaže ona, u problemu je.

radmila stupar djurisic

Radmila Stupar Đurišić

– Sa takvim autoritetom tjera saradnike. Takav model preduzetništva nije prepoznat kao kvalitet. Suština je da neko radi za vas, da vas prati i da mu budete uzor, da se dopunjavate – kaže ona.

Problem je, prema njenim riječima što pojedini današnji direktori firmi nijesu spremni da čuju mišljenje zaposlenih i ostaju kruti na njihove savjete.

– Fali im spremnost da se mijenjaju. Jako često se sve svodi na odluku: da, ja ću da se promijenim, ali samo onoliko koliko moj ego to dozvoljava. Ja ću da usvojim znanja samo onda ako se direktno kače na moje pređašnje znanje – rekla je Stupar-Đurišić.

Uspješno preduzetništvo, zaključuje ona, zahtijeva mjesečno adaptaciju sa novim znajima i vještinama. Ko se ove sugestije bude pridržavao, sudeći prema njenim riječima, ne može da napravi omašku u postizanju odličnih rezultata u poslovanju. S.Đ.

One Response to DIREKTORI CRNOGORSKIH FIRMI ZA MNE MAGAZIN: Zaposleni bježe od lidera koji su umišljeni da sve znaju