PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

VIDEO: Cio grad biće premješten

kirunaKiruna je švedski gradić koji se nalazi na samom obodu arktičkog kruga i ima nešto više od 18.000 stanovnika, a uskoro će biti premješten tri kilometra istočno.
Kirunu je osnovalo 1900. godine državno rudarsko preduzeće i od tada više od jednog vijeka opstaje kao industrijski gradić. Danas su njegovi temelji ugroženi, jer se produbljuju kopovi rudnika koji se nalaze u neposrednoj blizini.
Rudarska firma ,,LKAB” je odlučila da uloži više od milijardu dolara u preseljenje cjelokupnog stanovništva Kirune na novu lokaciju. Preseljenje će ići u fazama.
Erika Lindblad, predstavnica rudarske firme koja sprovodi projekat, izjavila je da će stanovništvo biti preseljeno u narednih nekoliko godina, a 400 porodica se već preselilo.
Neke građevine poput gradske crkve koja je 2001. proglašena najljepšom građevinom u Švedskoj i toranj sa satom biće u cjelini prebačene na novu lokaciju, ali će većina zgrada biti srušena i ponovo sagrađena u novom gradu. Ova kompanija će od stanovnika otkupiti njihove postojeće kuće po višoj cijeni od tržišne.

Ovo nije prvi put da se jedan grad izmješta na drugu lokaciju. Između 1919. i 1921. godine u Americi je premješten grad Hibing, inače rodno mjesto Boba Dilana.

Izvor: 021.rs/NY Times