DRUŠTVO PREPORUKA

RODITELJI, OPREZ: Sekte putem društvenih mreža u Rusiji navode djecu na samoubistvo

Foto: 02varvara.wordpress.com

Foto: 02varvara.wordpress.com

Razne sekte, putem društvenih mreža u Rusiji, navode maloljetnike na samoubistva – samo od novembra 2015. do aprila 2016. godine 130 mališana izvršilo je samoubistvo, a većina je bila učlanjena u sektaške grupe.

Ruski mediji objavljuju šokantne rezultate istraživanja grupa na društvenim mrežama koje podstiču kod djece želju za samoubistvom.

,,Novaja gazeta” objavljuje saznanja o takozvanim ,,grupama smrti” na društvenoj mreži ,,VKontakt”, inače najpopularnijoj u Rusiji.

Te ,,zajednice” su, kako se tvrdi, navodile maloljetnike na samoubistva.

Autor istraživanja Galina Mursalijeva navodi da su to velike sekte iza kojih stoje odrasli ljudi. Oni su osnovali vlastiti ,,klub samoubica” i već su najavili nove suicide.

Na društvenoj mreži ,,VKontakt” ima najmanje hiljadu i pet stotina grupa koje, na neki način, pozivaju djecu da izvrše samoubistvo.

Njihovi nazivi su na prvi pogled bezazleni: ,,Tihi dom”, ,,More Kitova” ili zagonetni naziv ,,F57”… U stvari, to su sadržaji prepuni slikovitih citata o besmislenosti života i pjesama na istu temu.

Oni koji izraze najveći interes za takve objave uvlače se u ,,ozbiljnije” grupe sa šok-sadržajem, to jest sa fotografijama isječenih ruku, kao i sa video-snimcima insceniranih i stvarnih samoubistava djece.

Njihov cilj je, kako tamo piše, ,,dostizanje `stanja Rine`”. Pod tim imenom je na internetu poznata 16-godišnja djevojčica iz jednog sibirskog grada, koja je u novembru 2015. godine legla na prugu pod voz.

Fotografije njenog iskasapljenog tijela dospele su na internet, a Rina je postala simbol ,,grupa smrti” kao ,,prvi sljedbenik sekte”.

,,Stanje Rine” tinejdžeri su dostizali putem takozvanih ,,avantura”, to jest interaktivnih zadataka, kao u video-igricama.

Administratori su, naime, davali djeci lični broj i instrukciju o tome koga dana i na koji način treba dići ruku na sebe. Zatim su uključivali ,,tajmer”.

Sve dok ne nastupi ,,dan de” tinejdžeri treba da rade ,,domaće zadatke” – da grebu ruke do krvi ili da traže rješenje ,,zagonetki” sastavljenih od besmislenih brojki i simbola u vidu nekakve šifre sa ,,onog svijeta”.

,,Novaja gazeta” pripremila je materijal na osnovu razgovora sa Irinom, majkom 12-godišnje djevojčice Eli, koja je u decembru prošle godine skočila sa 14. sprata.

Eli je bila učlanjena u ,,grupe smrti”. Poslije njenog samoubistva, Irina je pokrenula vlastitu istragu.

Najaktivniji popularizator suicida jeste izvjesni korisnik ,,Filip Lis”, a pomažu mu ,,Miron Set”, ,,Eva Rejh” i korisnik ,,More Kitova” (osnivač istoimene grupe).

,,Novaja gazeta” nije precizirala ko se konkretno krije iza tih nadimaka.

Neki drugi mediji u Rusiji pišu da iza svega stoji ,,šačica dvadesetogodišnjaka” koji su se ,,zaigrali”, stvarajući ,,užasavajuću mistifikaciju”.

Pojedini portali pronašli su osnivača grupe ,,More Kitova” (Kitovi se nasukaju na obalu i tako izvrše samoubistvo) i uspostavili sa njim kontakt.

On tvrdi da je ,,Filip Lis”, šef grupe ,,F57”, samo htio da stekne što više članova kako bi mogao zainteresovati one koji su voljni da se reklamiraju na njegovom portalu.

,,Lis” je, navodno, ,,napipao” temu koja je sada u trendu među tinejdžerima i stvorio mit o ,,jezivoj sekti”, a zatim ga reklamirao na račun Rine.

Prodavani su klonovi njene stranice, šerovi, video-snimci i fotografije sa njenog groba, kopije njenih pisanih razgovora na netu…

U ruskom parlamentu je već iznesen predlog da se uvedu zakoni koji bi u tom pogledu uveli određena ograničenja.

Izvor: alo.rs