ART PREPORUKA

ART: Dio pepela Gabrijela Garsije Markesa vraćen u Kolumbiju

marquez-bust-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Foto: AFP

Pepeo kolumbijskog pisca i nobelovca Gabrijela Garsije Markesa položen je u istorijskom lučkom gradu Kartahena, u Kolumbiji, gdje je počeo spisateljsku karijeru.
Članovi porodice Garsije Markesa, prijatelji i lokalni žitelji prisustvovali su u nedjelju otkrivanju bronzane biste autora u kolonijalnom samostanu u Kartaheni. ,,Gabo por siempre”, ,,Gracias Gabo”, pisalo je na majicama i u porukama o njemu. Garsija Markes studirao je pravo na univerzitetu u Kartaheni i pisao za lokalni list ,,El universal”.
Gradonačelnik Kartahene Manuel Visente Duke napisao je na Tviteru: ,,Gabo zauvijek u našim srcima, u našim mislima i našoj Kartaheni”.

Bista se nalazi na vrhu komemorativnog kamena na kojem je položen dio pepela Gabrijela Garsije Markesa. Ostatak pepela ostaće u Meksiku, gdje je pisac decenijama živio i preminuo 2014. godine.

Utvrđeni grad Kartahena bio je postavka za jedan od Markesovih najprodavanijih romana ,,Ljubav u doba kolere”.

Porodica kolumbijskog pisca i dalje održava kuću na obali mora u tom mjestu, kao i fondaciju koju je osnovao za obuku novinara u Latinskoj Americi.
,,Hvala ti neizmjerna Gabo što si toliko volio našu zemlju”, napisano je na Tviter nalogu Alcadia Cartagene.


Gabrijel Garsija Markes bio je jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih djela, a među najpoznatijima su ,,Sto godina samoće”, ,,Pukovniku nema ko da piše” i ,,Jesen patrijarha”.

Njegova epska novela ,,Sto godina samoće” iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Smatran je i herojem latinoameričkih ljevičara kao rani saveznik kubanskog revolucionara Fidela Kastra.
Izvor: Beta

kud duga