ZDRAVLJE

BOLNICA U BREZOVIKU: Otvoreno Odjeljenje intezivne pulmološke njege

Zahvaljujući donaciji Vlade Japana u iznosu od 90.270 eura, danas je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti ,,Dr Jovan Bulajić” otvoreno Odjeljenje intezivne pulmološke njege, koje je opremljeno najsavremenijom opremom.

Foto: Privatna arhiva

Ovo je prvo odjeljenje te vrste u Crnoj Gori, a direktorica Bolnice u Brezoviku dr Gordana Reljić istakla je da je u prethodnom periodu uloženo oko 110.000 eura u građevinske i arhitektonske radove.

– Sada, zahvaljujući Vladi Japana nabavljena je najsavremenija i najmodernija oprema za intezivni tretman pacijenata – rekla je Reljić i zahvalila ambasadoru Japana Đuići Takahari, koji je prisustvovao otvaranju Odjeljenja pulmologije.

Ona je istakla da je dobijanjem intezivne pulmološke jedinice pacijentima iz cijele Crne Gore omogućena najkvalitetnija zdravstvena zaštita, liječenje i oporavak.

 – Tako je bilo i do sada, ali sa ovom jedinicom dobijamo ogromnu mogućnost za uspjeh. Stepen preživljavanja ljudi koji su vitalno ugroženi, dolaskom u ovu jedinicu biće mnogo bolji – dodala je Reljić.

Ambasador Japana Đuići Takahara napomenuo je da je zdravstvo jedna od oblasti u kojima njegova Vlada nastoji da pruži pomoć kroz različite programe.

– Pacijenti su do sada, kako sam čuo, slati u Podgoricu zbog nedostatka odgovarajuće opreme. Od sada će bolnica moći da pruži potpunu njegu pacijentima – rekao je Takahara.

On se osvrnuo i na tradiciju Bolnice u Brezoviku o kojoj je rekao da postoji duže od 50 godina i koja godišnje primi oko 10.000 građana Crne Gore sa plućnim bolestima.

 – Očekujem da će zahvaljujući doniranoj opremi bolnica efikasnije pružati medicinske usluge, a da će pacijenti moći brže da se oporave. Ovo je drugi projekat iz oblasti zdravstvene zaštite koji je realizovan u Nikšiću – dodao je on.

Svečanom otvaranju Odjeljenja za pilmologiju prisustvovaje i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović koji je izrazio nadu da će Bolnica u Brezoviku postati Institut, kao i da će sa predstavnicima Vlade Japana razgovarati o drugim donacijama te zemlje, koje od 1998. godine iznose oko 15 miliona eura.

Izvor: Onogost.me