Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DESET DANA OD NESTANKA OGNJENA: Uključiće termalne kamere, kajake i čamce

Ronioci, vojska, policija ali i građani i danas će nastaviti da traže jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakočevića koji je nestao iz porodične kuće prije deset dana.

Ognjen Rakočević

Ronioci Regionalnog centra za obuku ronilaca i danas će zaroniti u Moraču, i kako su juče rekli, fokusiraće se na pješčane nanose.

Direktor Centra za obuku iz Bijele Vesko Mijajlović poručio je da će ronioci danas istraživati teren od donjeg dijela Dajbaba pa nadalje.

“Vidjećemo da se angažuju i druge službe sa kajacima i čamcima, da se pregledaju sve zone u kojima je moguće naći tijelo”, kazao je Mijajlović za Pobjedu.

Termalne kamere, ističe Mijajlović, ronioci koriste samo na mjestima gdje se nalaze sifoni, u koje ne mogu ući zbog struje.

“U tom slučaju spuštamo kamere u sifone i tako pretražujemo nepristupačne djelove. Sifoni su karakteristični za Cijevnu, ali ih u Morači nema”, kaže Mijajlović.

Dosadašnja iskustva ronilaca, objašnjava on, pokazuju da se dešavalo da vodena struja odvuče čak i automobile daleko, a pijesak i šljunak ga zatrpaju. U tim slučajevima, nalazili bi tijelo 200-300 metra dalje od automobila, gdje samo ruka viri iz tog pješčanog nanosa.

“Kad su velike bujice, dešavalo se da voda tijelo odnese čak do Adžovih vrba, mjesto gdje se Morača uliva u jezero. Tu je moguće tražiti čamcima i kajacima, jer ronioci ne mogu da rone, zbog raznih ispusta od Aluminijskog kombinata. Na tom mjestu ima dosta rupa zbog vađenja pijeska, a ispod vode se ništa ne vidi, te je moguće tražiti samo opipavanjem”, kazao je Mijajlović.

On je poručio da Centar preduzima sve radnje, ali da se nada da dječak nije u vodi.

Šef policijskog tima za potrage Miljan Ćirović rekao je juče za CdM da potraga za dječakom traje sve dok ga ne pronađu.

Kako je poručio loše vrijeme ih u tome ne ometa, a građane je još jednom zamolio da poslušaju savjet stručnjaka i roditelja da smanje intenzitet potrage kako se ne bi stvarala buka u slučaju eventualnog povratak dječaka.

I koordinator MUP-a Duško Marković se sinoć u emisiji Načisto zahvalio građanima na ogromnoj podršci u pretrazi, ali je savjetovao da dalju akciju prepuste stučnim organima.

Mole se građani da ukoliko primijete Ognjena pozovu njegovu majku Valentinu na broj 067 265 960 ili policiju na 122.


Izvor: CdM.Me