Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BOŠKOVIĆ: Mora se podizati svijest o potrebi cjeloživotnog učenja

a006 (1)– Ministarstvo prosvjete posebnu pažnju poklanja cjeloživotnom učenju jer se neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada umnogome ogleda u tome što u društvu ne postoji dovoljno razvijena svijest o potrebi obrazovanja odraslih – kazao je ministar prosvjete mr Predrag Bošković otvarajući današnju  Nacionalnu konferenciju EPALE (Elektronska platforma za učenje odraslih).

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore stavila akcenat na obrazovanje i da je time pokazala jasan stav prema budućnosti koju želi za državu.

– Projekti poput EPALE – Elektronska platforma za učenje odraslih veoma su važni u ovom procesu koji vode ka poboljšanju kvaliteta obrazovanja i predstavljaju način da se privuče pažnja donosioca odluka – kazao je Bošković.

Direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić rekao je da se obrazovanje odraslih danas posmatra kao globalni razvojni prioriet.

– U okviru svojih strateških opredjeljenja u oblasti obrazovanja odraslih, obrazovni sistem Crne Gore omogućio je svim građanima jednake obrazovne mogućnosti u pogledu sticanja elementarne bazične pismenosti, osnovnog obrazovanja, prve kvalifikacije, stručnog osposobljavanja i daljeg usavršavanja – kazao je Tomić.

On je najavio rad na realizaciji niza aktivnosti na planu praktične primjene mehanizama za priznavanje i validaciju neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, za osiguranje kvaliteta, veće povezivanje obrazovanja i tržišta rada, stvaranje jedinstvene baze podataka o  programima, polaznicima i organizatorima obuka, povezivanje sa NVO sektorom, jačanje saradnje sa lokalnim zajednicima i partnerske saradnje sa drugim institucijama u cilju izgradnje sistema obrazovanja odraslih koji će doprinijeti podizanju bazične, ali i opšteg nivoa funkcionalne pismenosti i socijalnih vještina, stručnih i ključnih kompetencija i time približiti Crnu Goru što je više moguće idealu drštva koje uči.

– Centar za stručno obrazovanje dobio je ulogu nacionalne službe za podršku EPALE projektu, a njegov zadatak je da pruži podršku u kreiranju sadržaja na EPALE platformi, da je promoviše i pruža doprinos promociji obrazovanja odraslih. Centar realizuje još jedan projekat obrazovanja odraslih ,,Nacionalni koordinator za implementaciju Evropske agende za učenje odraslih”, a u okviru oba projekta započet je veliki broj aktivnosti koje su usmjerene ka promociji obrazovanja odraslih na nacionalnom i međunarodnom nivou – kazao je Direktor ove ustanove Duško Rajković. Direktor Centra je najavio da će Crna Gora biti domaćin Međunarodne konferencija o obrazovanju odraslih 2018. godine.

Gordana Bošković, koordinator za EPALE projekat u Crnoj Gori, istakla je da ova dva projekta pružaju veliku podršku realizaciji strateških pravaca Crne Gore.  Ona je predstavila rezultate projekta i rekla da je na EPALE platormi  od januara do maja 2016. godine registrovano 110 korisnika. Ona je naglasila da je Crna Gora u sprovođenju EPALE projekata ispred mnogo razvijenijih zemalja, ali da nas očekuje još izazova kada je riječ o samoj realizaciji.