PREPORUKA ZDRAVLJE

AKTUELNO: Djeca koja nisu vakcinisana neće moći u školu?

Ministarstvo zdravlja predložilo je izmjene zakona kojim onemogućavaju roditeljima da upišu djecu u vrtiće i škole, ukoliko nijesu vakcinisana, jer kako smatraju, nevakcinisano dijete ugrožava cijelu zajednicu.

vakcina 610.jpg

Foto: Thinkstock

  U Ministarstvu zdravlja su Pobjedi kazali da svi treba da imaju u vidu činjenicu da vakcine i danas u svijetu spašavaju tri do šest miliona života svake godine.

– Pošto se princip djelovanja vakcina zasniva na kolektivnom imunitetu, nevakcinisana populacija, a samim tim i djeca, a koja su u predškolskim i školskim ustanovama, kao i svim drugim ustanovama za kolektivni smještaj, ugrožavaju cijelu zajednicu – naveli su iz Ministarstva.

Nacrtom zakona o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti obavezne su vakcinacije protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubela, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence tipa B.

Komentarišući izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izvršna direktorica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović smatra da ovakve represivne mjere nijesu pravo rješenje, i da je mnogo bolje raditi na edukaciji roditelja i komunikaciji ljekara sa njima.

– Roditelji nam često ukazuju da ne mogu da dobiju adekvatnu informaciju kada je u pitanju vakcinacija njihove djece. Već neko vrijeme vrlo je glasan stav one druge strane koja tvrdi da određene vakcine nijesu dobre, a opet čini se da ovaj stručni dio javnosti ne odgovara adekvatno na to. Još uvijek ima dosta nejasnoća kao i otvorenih pitanja – rekla je Mihailović.