ART PREPORUKA

ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA: Na Sajmu knjiga izložba 87 ilustracija izdanja ZUNS-a

 

ZUNS_izlozba_sajam-knjiga_02

Ovogodišnji 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja obogaćen je postavkom ilustracija izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva − Podgorica. Izloženo je 87 ilustracija 12 autora: Siniše Radulovića, Bojane Bogavac, Zvezdane Milidrag Vlahović, Maše Elezović, Ozrena Miždala, Slađane Bajić-Bogdanović, Zdravka Delibašića , Suzane Pajović, Aleksandra Mihaljevića, Jelisavete Sjekloće, Ivane Vujošević i Milene Perović. Pored ilustracija nalaze se i okačene knjige iz kojih su predstavljene ilustracije, tako da zainreresovani posjetioci mogu da izloženu ilustraciju pronađu u knjizi i primijete kako je ona pozicionirana u odnosu na tekst.

ZUNS_izlozba_sajam-knjigaU katalogu izložbe, nazvane ,,Ilustratori čitaju“ piše:

,,U proteklih petnaestak godina Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica posebnu pažnju poklanja likovno-grafičkom izrazu svojih knjiga. Neprocjenjiv je značaj kvalitetne ilustracije u njima. Ovo je naročito očigledano u izdanjima za niži uzrast u kojima je ilustracija često osnovni tekst.

Izuzetno je mjesto ilustracija književnih tekstova, bilo da je o čitankama kao posebnoj vrsti udžbenika riječ, bilo da se radi o edicijama književnih djela.

Ilustrator književnog djela posebna je vrsta čitaoca teksta koji je namijenjen mladoj publici. Onima koji tek treba da postanu zaljubljenici u čitanje, kvalitetna ilustracija treba da bude dobar posrednik do slojevitog svijeta književnog djela. U ilustracijama čitanki i djela domaće lektire učenici traže tragove sopstvene vizualizacije teksta i dopunu mjesta neodređenosti u djelu.ZUNS_izlozba_sajam-knjiga_01

Izložbom ,,Ilustratori čitaju“ Zavod za udžbenike i nastavna sredstva želi da istakne stvaraoce koji su posljednjih godina za potrebe ove izdavačke kuće radili umjetničke ilustracije. Kriterijumi na osnovu kojih je izbor napravljen jesu: originalan način naracije, njena živost i ritam, kreativan i tehnički validan stil  i – ne manje značajna – duhovitost u izrazu.

 

Mn.M.

Foto: B. Šekularac

 

 

kud duga