DRUŠTVO SLAJDER

UČENICI POBJEDNICI DRŽAVNOG TAKMIČENJA: Njemački jezik usavršile Rialda, Marina i Edona

 

Rialda (lijevo) i Marina (desno) sa mentorkom Karen

Predstavljamo učenike koji su na Državnom takmičenju iz njemačkog jezika postigli odlične rezultate kao i njihove mentore.

Karin Schwedes je profesorica njemačkog jezika u JU Gimnazija „Panto Mališić“ u Beranama. Za Državno takmičenje iz njemačkog jezika pripremila je svoje učenice Rialdu Ramusović i Marinu Šoškić. Za MNE magazin profesorica Schwedes kaže:

-U pedagoškoj literaturi postoji pojam pedagoški eros, koji mnogi pedagozi vole da označe kao zastario. Ja se uprkos tome pozivam na taj pojam i kažem da ja takav stav imam u svom poslu. Uzbuđuje me rad sa učenicima, upoznavanje i vrednovanje njihovih različitih ličnosti. Zadovoljstvo je kada kao nastavnik doživite da učenici pohvalom i priznanjem razvijaju interesovanje za nastavu i kada nastoje da otvore svoju ličnost. Za mene je važno da svaki učenik doživi da kao sagovornik bude ozbiljno shvaćen od strane nastavnika i odjeljenjskog vijeća. Nastojim da tokom nastavnog procesa učenike vaspitavam da budu društveno senzibilni i empatični. Naravno da sa godinama nastavnik sve više stiče rutinu. Zato za stručne pripreme treba sve manje vremena. Postepeno se formira baza nastavnog materijala, koji olakšava pripremanje nastave. Za crnogorsko Državno takmičenje iz stranih jezika u Podgorici počinjem sa pripremama šest nedjelja prije takmičenja. Isto važi i za godišnje regionalno takmičenje u čitanju. Sa takmičarima imam jednosatni trening obično dva do tri puta nedeljno van nastave-priča profesorica Schwedes.

Rialda Ramusović je učenica IV razreda JU Gimnazija „Panto Mališić“ u Beranama. Na Državnom takmičenju osvojila je prvo mjesto iz njemačkog jezika.

-Ultimativna pobjeda polazi iz unutrašnjeg zadovoljstva i saznanja da ste dali sve od sebe da dođete do cilja. Put ka cilju nije jednostavan, ali se svaki trud garantovano isplati. Kada se takmičim izazivam sebe i ispitujem svoje granice, želeći da svaki put pokažem više. Svoj talenat za strane jezike otkrila sam još u najranijem uzrastu. Prateći njemačke TV programe, crtaće, serije i filmove, počela sam da usvajam jezik, što mi je kasnije otvorilo mnoga vrata i pružilo razne mogućnosti. Sa četiri godine sam znala da brojim do deset na njemačkom, sa devet da pišem i čitam njemačke tekstove, a sa četrnaest sam ovojila prvu nagradu na Državnom takmičenju. U drugom razredu gimnazije, zauzela sam drugo mjesto. Nagrade su mi pružile dodatnu volju i motivaciju da nastavim kao do sada, sigurnim koracima u nove pobjede. Prošle godine mi se ukazala nevjerovatna prilika koju sam dugo čekala – boravila sam mjesec dana u Njemačkoj, kao jedna od dvije učenice iz Crne Gore koje su na Međunarodnom programu za nadarene učenike predstavljale našu zemlju. Uspomene i iskustva koja sam stekla na ovom putovanju ne mogu se uporediti ni sa čim i zato sam nemizmjerno zahvalna što sam baš ja odabrana da učestvujem u tom programu. Ovo bih izdvojila kao najdražu i najvažniju nagradu do sada-kaže Rialda. Dodaje da je zahvalna mentorki Simoni Karin Schwedes, kao i direktoru Sretenu Lutovcu, koji su prepoznali njen potencijal i omogućili joj da otputuje u zemlju koju je oduvijek maštala da posjeti.

-Osim sklonosti prema stranim jezicima, u slobodno vrijeme bavim se muzikom i pisanjem tekstova koje objavljujem na svom blogu i dijelim sa vršnjacima. Neke od mojih drugih nagrada koje bih izdvojila jesu: bronzana lira na takmičenju iz klavira, drugo mjesto na opštinskoj smotri recitatora i drugo mjesto na ,,Beranskoj liri” – lokalnom takmičenju pjevača amatera. Glavna podrška na putu ka uspjehu jesu moja porodica i prijatelji, koji prepoznaju moje sklonosti i podstiču me da radim na sebi i vjerujem u sebe-zaključuje Rialda.

Marina Šoškić je učenica IV razreda JU Gimnazija „Panto Mališić“ u Beranama. Na Državnom takmičenju osvojila je treće  mjesto iz Njemačkog jezika.

-Ove godine imala sam priliku da učestvujem na Državnom takmičenju iz njemačkog jezika. Bilo mi je zadovoljstvo da i ja budem dio talentovane grupe učenika svoje škole koji su iz različitih predmeta postigli rezultate na jednom zavidnom nivou. Još od malih nogu sam bila upoznata sa njemačkim jezikom jer sam jedan dio svog života provela u inostranstvu. Tokom svog odrastanja imala sam veliku podršku od strane svojih roditelja koji su mi obezbjedili adekvatne uslove za učenje njemačkog jezika. Međutim, za moj uspjeh velikim dijelom je zaslužna i moja mentorka Simona Karin Schwedes, koja mi je pomogla da poboljšam svoje znanje iz ovog predmeta. Zahvaljujući njemačkom jeziku stekla sam mnoga predivna iskustva, učestvujući na kampu u Ptuju, Državnom takmičenju i različitim seminarima. Mogu reći da sam veoma zadovoljna postignutim rezultatom na Državnom takmičenju, s obzirom na to da sam po prvi put imala priliku da budem dio takvog programa. Smatram da se trud uložen u učenje stranog jezika uvijek isplati i da je učestvovanje na ovakvim takmičenjima dobra prilika da se steknu nova poznanstva i iskustva,koja su od velikog značaja za dalje školovanje svakog učenika-ističe Marina.

edona i profesor Armin

Edona i profesor Schurr

Armin Schurr je profesor njemačkog jezika u JU Srednja mješovita škola „Bratstvo i jedinstvo“ u Ulcinju. Za Državno takmičenje bio je mentor učenici Edoni Čaprić.

-Lijepo je vidjeti kako učenici napreduju u njemačkom jeziku, predmetu koji predajem.  Kako bi došli do željenog rezultata potrebno je  dosta rada, učenja, mnogo vanrednih časova. Ali, da bi se dostigao rezultat potrebna je motivacija i volja. Ove godine imao mnogo sam zadovoljan sa dostignutim rezultatima i uspjehom učenice Edone Čaprić- ističe profesor Armin.

 

Edona Čaprić je učenica IV razreda opšte gimnazije „Bratstvo i jedinstvo“ u  Ulcinju. Na Državnom takmičenju osvojila je drugo mjesto iz njemačkog jezika.

-Učestvovanje na Državnom takmičenju za mene je predstavljalo veliko zadovoljstvo, a takođe i veliki izazov jer sam nastojala da što bolje predstavim sebe, moju školu i moj grad, a mislim da sam u tome i uspjela. Od malena sam počela da učim njemački jezik i ako je u početku komplikovan, ja sam ga zavoljela. U srednjoj školi sam počela da pohađam časove njemačkog jezika, prvo kod profesora Bernd Vogel, a onda kod sadašnjeg mentora profesora Armin Schur, koji su mi dosta pomogli da napredujem. Moram napomenuti da mi je porodica dala veliku podršku za sve. Uzor mi je moja sestra koja studira njemački jezik. Pored porodice društvo me mnogo podržava.  Osvojeno drugo mjesto na  Državnom takmičenju je moja najmilija nagrada. Pored nje i nagrada za  postignuti nivo C1 iz njemačkog jezika, koji sam položila tokom takmičenja u mojoj školi. Voljela bih da nastavim školovanje u Njemačkoj i studiram na nekom od njihovih fakulteta- otkriva za naš portal Edona.

Mn.M.