ART PREPORUKA

SVE SPREMNO: Večeras svečano otvaranje filmskog festivala u Kanu

cannesposterProjekcijom filma ,,Cafe Society” Vudija Alena večeras počinje 69. filmski festival u Kanu, festival koji je već godinama najvažniji događaj u filmskoj industriji i kulturi. Premda je već decenijama neupitno festival broj jedan u filmskom svijetu, Kan je istovremeno često i kritikovan zato što favoriziruje uvijek isti, predvidivi krug autora.

Ove godine, obje su se ,,istine” o Kanu opet potvrdile. Treći put otvara ga film Vudija Alena, a u ,,line-up”-u se nalaze mahom stara, provjerena lica. No, taj ,,line-up” je – sviđalo se kome ili ne – zastrašujuće zvučan.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U konkurenciji 21 film

U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu ove će godine igrati 21 film, a među pretendentima za priznanje je cijeli ,,all stars” savremenog umjetničkog filma. Za nagradu se bore bivši pobjednici, belgijska braća Darden (,,Nepoznata kći”) i Rumun Kristian Mungiu (,,Bakalaureat”). Konkurišu i ključni postmodernistički klasici, Pedro Almodovar (,,Julieta”) i Džim Džarmuš (,,Paterson”). Tu su i višekratni dobitnici kanskih nagrada, poput Britanca Kena Louča (,,Ja, Daniel Blake”), Filipinca Briljantea Mendoze (,,Ma Rosa”), Rumuna Kristua Piua (,,Sieranevada”) te autora “Odl Boya”, Korejca Park Čan-voka (,,Madmoiselle”). Za nagrade se takmiče i kanadski kvir postmodernista Ksavier Dolan (,,To je samo kraj svijeta”), kao i danski majstor pulpa Vinding Refn (,,Neonski demon”). Tu su – na kraju – i dva čovjeka čije su biografije obilježile Holivud. Glumac Šon Pen u konkurenciji je s melodramom ,,Posljednje lice” koje se odvija u ambijentu Ljekara bez granica, a režiser ,,Basic Instincta” Pol Verhoven vraća se nakon 10 godina trilerom ,,Elle” snimljenim u rodnoj Holandiji. Među filmovima u konkurenciji četiri su francuska, tri američka i dva britanska, tri su filma režirale žene, a debitanata nema. Najbliži je debitantu – i možda jedini neočekivan u konkurenciji – brazilski redatelj Mendonsa Filjo. ,,Aquarius” je njegov drugi film, a bavi se učiteljicom koja shvati da iz svog stana može putovati vremenom.

Ako je konkurencija Kana 2016. zvučna kao malo kad, slično se može reći i za filmove van konkurencije. S obzirom da se odvija uoči ljeta kad Holivud pušta lakše i nepretencioznije naslove, Kan se obično muči naći jake američke mejnstrim naslove. Ipak, njih i ove godine ima. U propratnom je programu povratnički rediteljski rad Džodi Foster, triler ,,Money Monster”, ali i novi Spilbergov film ,,The BFG”.

Ima i dosta biografskih filmova. Čileanac Pablo Larain predstavlja film ,,Neruda” koji prati politički put slavnog pjesnika, tu je i film ,,Ruke od kamena” Džonatana Jakubovica o slavnom panamskom bokseru Robertu Djuranu. Oskarovka Laura Potras (,,Citizen Four”) predstavlja politički dokumentarac o Džulianu Asanžu, a Džim Džarmuš film ,,Gimme Danger” o Igiju Popu i ,,The Stooges”-ima.

Za razliku od prošle godine kad smo se šepurili ,,Zvizdanom”, ove godine Hrvatska nema dugometražni film ni u jednom kanskom programu, piše Jutarnji.hr. Bićemo prisutni samo kroz manjinske koprodukcije i kratki film. U takmičarskom programu tako će igrati rumunski film ,,Sieranevada” Kristua Puiua koji je hrvatska koprodukcija (Spiritus movens, producentica Zdenka Gold). U programu 15 dana reditelja igraće kratki film Šibenčanina Miroslava Sikavice ,,Zvir”. Kroz motrište sina, film prati oca bagerista koji dobije posao na rušenju bespravnih apartmana na dalmatinskoj obali.

Izvor: Jutarnji.hr

kud duga