DRUŠTVO PREPORUKA

SAJAM KNJIGA: Tomić, Pićurić i Bulatović govorili o značaju stručnog obrazovanja

prosvjeta_sajam-knjiga_TomicMinistarstvo prosvjete danas je na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja priredilo predavanje na temu ,,Značaj stručnog obrazovanja”.
Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić istakao je da je znanje stečeno u školi samo osnov koji poslodavac mora da razvija.
– Često naši poslodavci očekuju da iz škola treba da izlaze sve Nikole Tesle. To je nemoguće, to nema nigdje. U školi se dobija određeni nivo znanja, a na poslodavcu je da dalje prepozna učenike koji zaista vole da rade posao koji uče i da im pruži dalju edukaciju u tom smislu – rekao je Tomić.
On je potencirao značaj karijerne orijentacije nakon završene osnovne škole, te poručio mladima kako bi bilo dobro da sami shvate što je to što bi željeli da upišu. Jer,  prošle godine su imali zanimljivu situaciju – 20 maturanata – medicinskih tehničara i sestara u čije je školovanje država uložila nekoliko stotina hiljada eura, obično bi upisivali pravni fakultet.
– Vi morate biti vlasnici svoje sudbine – poručio je Tomić.
Ministarstvo prosvjete je prepoznalo važnost dualnog obrazovanja i radiće na tome da taj sistem zaživi.
Istog mišljenja je i direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić.
– Najvažnije što  bi jedna stručna škola mogla da učini je da izvede na pravi put djecu i omogući im kompetencije, vještine i znanja koja će im biti potrebna za budući rad jeste da ih nauči glavne stvari, a ključna karika u tome je poslodavac – rekao je Pićurić.

prosvjeta_sajam-knjiga_Tomic_01On je istakao da je potrebno izgraditi sebe i u svom poslu biti profesionalac.
– Ako to uspijemo da uradimo, onda imamo budućnost, imamo perspektivu. Iz tog razloga molim mladost Crne Gore da se posveti struci i stručnom obrazovanju, jer to je nešto gdje ćete sigurno zaraditi novac. Ova struka koju promovišemo – ako znate da se bavite softerom i ostalim stvarima – vaše tržište nije samo tržište rada Crne Gore već Evrope i svijeta – poručio je Pićurić i podsjetio da je Elektrotehnička škola prva koja je postavila standard online učenja.
Najvažnije je, prema njegovom mišljenju, da đake nauče da rješavaju probleme i onome što će im sjutra trebati.

Privatni preduzetnik Marko Bulatović ima svoj restoran i govorio je o zapošljavanju učenika i važnosti prakse.
– To ide sve lakše kada budući zaposleni dolazi iz stručne srednje škole i kada već ima osnovno znanje koje je stekao na praksi i vježbama sa nastavnicima. Mislim da je tu dosta bitno da i sama djeca shvate koliko je važno posvetiti se struci, stručnim predmetima u školi, posvetiti se praksi i pokušati da nauče što više i da se bolje usavrše zato što je to sjutra njihova budućnost – kazao je Bulatović.
Bitno je da škole sarađuju sa poslodavcima, kaže on, daju smjernice kako se što bolje posvetiti djeci i kako što bolje izvući maksimum iz njih.

B.R.
Foto: B. Šekularac