ART PREPORUKA

ZUNS: Promovisan ,,Leksikon ličnosti crnogorske prosvjete” Radovana Damjanovića na Sajmu knjiga i obrazovanja

ZUNS_sajam-knjiga_02Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica danas je na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u garažnom dijelu tržnog centra ,,Delta city” organizovao promociju ,,Leksikona ličnosti crnogorske prosvjete” autora Radovana Damjanovića.
Moderator, glavni urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, Radule Novović rekao je da je ovaj leksikon svojevrsna istorija prosvjete u Crnoj Gori.
– Autor je uložio ogroman trud da ovaj leksikon ugleda svjetlost dana i veliko mi je zadovoljstvo što je izašao u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i to baš u godini kada obilježavamo deceniju nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore, jer bez sumnje u istorijat ličnosti koje su obilježile crnogorsku prosvjetu, jeste na neki način istorijat njene duhovnosti i državnosti – kazao je Novović.
Urednik redakcije kulture  ,,Pobjede” Vlatko Simunović istakao je da je crnogorska prosvjeta u tijesnoj vezi sa crnogorskom državom i crnogorskim društvom i u skladu sa svim njenim i našim postignućima.
– Ova knjiga je nedvosmisleno kapitalni projekat. Trebali smo ga davno imati i na taj način je možda za neke važne ličnosti došao prekasno- kazao je Simunović.

ZUNS_sajam-knjiga_01Profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja Novica Vujović rekao je da tiraž mora biti veći za knjigu ovakvoga značaja.
– Damjanović sagledava Crnu Goru kao jedinstven duhovni i kulturni prostor suprotstavljajući se nametnutim modelima koji crnogorsko nasljeđe tretiraju kao segment drugih nacionalnih i kulturnih cjelina. Znanje i veliko iskustvo Radovana Damjanovića u ovom poslu biće od velike koristi za društvo – kazao je Vujović.
ZUNS_sajam-knjigaDamjanović je objasnio da dok se pripremao za današnju promociju na umu mu je bila latinska sentenca koja u prevodu kaže ,,Bog je kaznio onoga koga je odredio da piše leksikon”.
– Moja želja je bila da prvi put objedinim aktere koji su dali doprinos unapređenju nastavnog-prosvjetnog procesa od prvih dana, a prve dane u leksikonu pominjem od 1326. godine i Gramatikalne škole u Kotoru pa do danas. Na osnovu utvrđenih kriterijuma, kojih sam se strogo pridržavao, pravio sam selekciju i radio uporno i strpljivo. Došlo se do broja od 2.100 lica koje su po ovim kriterijumima se našle u ovom leksikonu – objasnio je Damjanović.
Budućim istraživačima leksikona poručio je da rade timski i institucionalno, a ne kao on pojedinačno. Apelovao je da mu se svi jave koji imaju primjedbu na leksikon kako bi informacije bile dopunjene u ponovnom izdanju. 
B.R.

Foto: B. Šekularac