DRUŠTVO SLAJDER

SOCIOLOG SRĐAN VUKADINOVIĆ O ALTRUIZMU: Sve je više egoista u našem društvu

 

13161582_10208342017721573_2107070724_oIako u Crnoj Gori nije urađeno istraživanje kojim bi se ,,izmjerio“ stepen altruizma kod naših građana, mišljenja sam da je mnogo više egoista u našem društvu u svakom slučaju, kaže za MNE magazin sociolog Srđan Vukadinović.

Naš sagovornik smatra da je problem što smo još nezrelo društvo u profesionalnom, etičkom i svakom drugom smislu. On je ocijenio da se kod nas altruisti ne cijene i da dominaraju pojedinci koji misle samo na sebe, a koji nemaju poštovanja prema drugima.

Srdjan-Vukadinovic-4

Srdjan Vukadinović

-Altruizam se vezuje za ostvarenog, humanog pojedinca, dok su egoisti samozaljubljeni u sebe, a pritom su neostvareni pojedinci koji nemaju skrupula i koji, zapravo, ruše sve pred sobom kako bi ostvarili svoje ciljeve bilo da se radi o onima u karijeri ili nekim drugim. Opčinjenost tih pojedinaca, s druge strane, nema nikakvog pokrića, nemaju nikakvu osnovu i to mora biti banalno i prolazno– pojašnjava Vukadinović.

Sagledavajući našu realnost, naš sagovornik je uvjeren da egoisti mnogo bolje prolaze u životu u odnosu na altruiste. Miljenici su, kaže on, elite, ali političkih i drugih raznih interesnih, kao i kulturnih grupa. Dobro je, prema njegovim riječima, što kvalitet mora biti kad- tad prepoznat.

-Kada egocentrik visoko poleti i ,,padne“ onda ga nema nigdje više. Takvih je bilo u javnosti. Nije isti slučaj i sa altruistima. On je uvijek tu, jer altruzam podrazumijeva humanizam, davanje sebe bez ikakvih rezervi za jednu ideju ili za nešto što je opšte dobro. Altruizam je filozofija života koja se postepeno dobija socijalizacijom. Mnogo bolje je biti altruista na duže staze – rekao je on.

Odgovarajući na naše pitanje zašto, uprkos tome, smatra da većina naših građana ne pribjegava tom opredjeljenju, kaže da je to iz razloga što ih prosto na trenutak ponese ,,kratkoročni dobitak“. Nikakvo dobro, kaže on, ne mogu da donesu razni obilici prevare ili manipulacije.

-Ljudi moraju da vjeruju da rezultat preko noći ne može da donese dobro. Nikakva sreća ne može tako da se ostvari, a samim tim nema ni boljitka za čovjeka – precizirao je Vukadinović.

Svi, kaže on, moraju vjerovati u temeljne vrijednosti jednog društva, a to su rad, red, različitosti, prava i pravna država.

-To su osnovne kulturološke civilizacijske vrijednosti – rekao je Vukadinović.

Koliko god ove vrijednosti bile potisnute, poručuje naš sagovornik, moramo im ,,krenuti u susret, jer su ranije bile obilježje našeg društva“. S.Đ.