ART PREPORUKA

DAN EVROPE: U nedjelju koncert ,,Pilota” kao proslava humanosti, osmijeha i rokenrola

DSC_0016Šef sektora za saradnju Delegacije EU Andre Lis rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u EU Info centru u Podgorici da se Dan Evrope slavi širom svijeta jer ,,to je dan kada slavimo mir i jedinstvo u Evropi”.
– Kad god je EU prolazila različite periode kriza, uvijek je odgovor bio da mora da bude više jedinstva, više saradnje i tako smo izlazili jači iz problema i kriza. Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa Crnom Gorom i drugim zemljama regiona koje su članice EU koja je zapravo unija solidarnosti i prosperiteta, tako da je ovo proslava za građane EU ali i one građane koji će to ubrzo postati – rekao je Lis.
Kantautor Zoran Kiki Lesendrić i ,,Piloti” nastupiće u nedjelju u 21 sat na Trgu republike u Podgorici. Kao predgrupe sviraće ,,Who's Gerry” i ,,Zoon politikon”.
– Čast nam je i zadovoljstvo da smo učesnici ideje koja je za mene bila vodilja otkad sam imao 17-18 godina, da budemo graditelji velike evropske granice, da zaista zaslužujemo to da budemo. Mislim na moju bivšu Jugoslaviju, a sadašnju Srbiju i Crnu Goru. Mislim da smo blizu toga, da se sve to razvije – kazao je Lesendrić.
Drago mu je da mogu da naprave koncert koji veliča Dan Evrope, ideju humanosti, osmijeha i rokenrola.
– Evropa nam je dala muziku, počevši od ,,Bitlsa” koje sam slušao kao mali. Jedna od najljepših stvari je da sviramo u Podgorici, gdje dugo nisam bio i gdje jako volimo da sviramo. Dugo nisam bio na Trgu. Izuzetno nam je drago zbog toga – poručio je Lesendrić.
DSC_0014
Rekao je da mladi gosti, grupe iz Podgorice ,,Who's Gerry” i ,,Zoon politikon” zaslužuju da budu tu i potrudiće se da budu na njegovim koncertima ovog ljeta u Crnoj Gori i Bosni.
Nemanja Tepavčević iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori najavio je u ponedjeljak, 9. maja, centralu proslavu Dana Evrope u Podgorici. Nakon samog otvaranja, u EU Info centru biće organizovana izložba skulptura i radova rađenih od recikliranog materijala učenika podgoričkih osnovnih škola. Za njih će biti priređene nagrade. Nastupiće dječji hor ,,Zvjezdice” sa učešćem nekoliko podgoričkih vrtića. Biće organizovane ,,Igre bez granica”. Sajam ambasada, njih 12, biće priređen za sve one željne da upoznaju raznoliku kulturu Evrope. Od 10. do 15. maja, u saradnji sa Ambasadom Italije, u Dvorcu Petrovića biće organizovana izložba slika Leonarda dela Sfige.
Socijalni radnik OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin” Admir Hadžibegović rekao je oni slave 35 godina postojanja škole 9. maja i tom prilikom su odlučili da sa 70 djece dođu  biciklima ispred EU Info centra i poklone pano pod nazivom ,,Pjesmom do Evrope”. Za izradu panoa bili su zaduženi upravo učenici ove škole.
Tekst i foto: B.R.