ART SLAJDER

MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA: Klaudio Magris na otvaranju, dolaze Bazdulj, osnivači Njuz.neta….

sajam-knjiga_pressIstaknuti italijanski književnik i prvi dobitnik priznanja ,,Književni plamen” Klaudio Magris otvoriće u ponedjeljak u 12 sati u garažnom dijelu ,,Delta city”-a 11. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja (9-15. maj). Njemu će tom prilikom biti uručena nagrada ,,Književni plamen”, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare umjetnička direktorica Sajma Ksenija Popović.
Utemeljivači nagrade ,,Književni plamen” su izdavačka kuća ,,Nova knjiga” iz Podgorice i nobelovac Mario Vargas Ljosa, ujedno i počasni predsjednik žirija.
Pored njega, otvaranju će prisustvovati ministar prosvjete Predrag Bošković i predstavnici ambasade zemlje gošće Češke. Češka će ove godine imati posebno osmišljen program u umjetničkom i izdavačkom dijelu.
– Kako bismo obilježili deceniju nezavisnosti, na samom otvaranju imaćemo učešće crnogorskih muzičara i Muzičke akademije sa Cetinja – najavili su organizatori.
U ponedjeljak u 13 sati Magris će govoriti o svom djelu i posjetioci će imati priliku da mu postave pitanja.  Pored njega, kao specijalnog gosta, organizatori su pripremili bogat program, pa će tako publika moći da prisustvuje književnim večerima hrvatske književnice Marine Vujčić, glumca i pisca Aleksandra Gavranića koji će predstaviti drugu knjigu poezije ,,Usta” i srpskog pisca Dragana Dragojlovića sa zbirkom pjesama ,,Pesme”. Oni će se predstaviti u ime organizatora ,,Nove knjige”. Publici će svoj novi roman ,,Mali prozor” predstaviti i priznati bosanskohercegovački književnik, novinar i prevodilac Muharem Bazdulj. Nagrađivani književnik iz Srbije Vule Žurić predstaviće roman ,,Republika Ćopić” koji je bio u najužem krugu za NIN-ovu nagradu. Publika će takođe, imati priliku da čuje sve o djelu pripovjedača, romansijera, monografskog pisca Petera Dimovskog iz Makedonije koji će se predstaviti na Sajmu.
– Nešto što će,  nadam se, biti zanimljivo publici jeste dolazak osnivača Njuz.neta. Oni su ove godine objavili knjigu koja se zove ,,Prava istorija sveta”. Mislim da će njihovo prisustvo na Sajmu biti osvježenje i nadam se da će to biti jedna od promocija koja će zaista privući pažnju – rekla je Popović.
Kolumnista Brano Mandić predstaviće zbirku pripovjetki ,,Feb je čekao olovku”. Nagrađivani posac Robert Perišić predstaviće svoja djela, kao i Obrad Nenezić. Posljednjeg dana umjetničkog programa, u subotu 14. maja, predstaviće se sabranim djelima i novim romanom ,,Najgori čovek na svetu” Aleksandar Gatalica.

sajam-knjiga_press_1

Dio programa biće posvećen obilježavanju jubileja nezavisnosti Crne Gore. Ministarstvo prosvjete će svakog dana u periodu od 15 do 16 sati organizovati panele na različite teme u okviru kojih će biti predstavljen i novi sistem srednjoškolskog obrazovanja. Pored toga, svakog dana Zavod za udžbenike i nastavna sredstva će predstaviti svoja izdanja.
Poseban akcenat stavljen je na projekat za djecu „IDEA ČITA“. Naime, najmlađi posjetioci će imati priliku da pet dana u toku trajanja Sajma posjete dječiji kutak i budu dio časa koji će se održavati sa Žarkom Žapcem,uz asistenciju profesora književnosti, a sve to uz podršku Idea supermarketa, koji je ovogodišnji sponzor ovog segmenta programa.

– Žarko Žabac čitaće im odlomke djela iz crnogorske književnosti, a u organizaciji Ministarstva prosvjete će biti prisutan profesor književnosti koji će pokušati da im kroz njegovo čitanje i uz razgovor, dijalog, razmjenu približi pojam književnosti i da ih navedemo da zavole knjige možda i više nego što će to učiniti kroz uobičajeni program obrazovanja. Nakon toga će u saradnji sa Ambasadom Češke biti prikazani češki crtani filmovi za najmlađe koji su bez teksta, pa svi mogu da ih razumiju – objasnila je Popović.

Segment posvećen obrazovanju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete uključivaće teme ,,Povezivanje obrazovanja i tržišta rada”, prezentacija portala za povezivanje poslodavaca i škola, ,,Obrazovanje odraslih – cjeloživotno učenje”, ,,Značaj stručnog obrazovanja”, ,,Preduzetništvo – koncept međupredmetnih tema”, ,,Novi koncept Gimnazije” i ,,Inkluzija djece sa posebnim potrebama”.
Sajam će ove godine promovisati društveno odgovornu akciju iniciranu od strane Udruženja Liga i Casina Volcano, koje je odštampalo 500 besplatnih primjeraka knjige „Problematično i patološko kockanje“ autorke dr Elvire Koić, a sve s ciljem suzbijanja problema patološkog kockanja. Na taj način Sajam će se kroz svoje aktivnosti uključiti u animaciju društva i podizanje svijesti o problemima zavisnosti, a sve uz razgovore za psihijatrom Maidom Burdžović i psihologom i komunikologom Radojem Cerovićem.

Novitet ovogodišnjeg Sajma je i nagradna igra. Svi koji posjete sajam, kupovinom ulaznice ostvaruju pravo učešća u nagradnoj igri. Dobitnici će se izvlačiti na kraju Sajma, kada će im biti uručene i sljedeće nagrade: putovanje za dvoje u Prag, dva putovanja za dvoje u Dubrovnik, romantični vikend za dvoje u hotelu Aleksandar u Rafailovićima, laptop, tablet uređaj, kozmetički tretmani i pet vrijednih paketa knjiga.

Portparolka Sajma Marija Drašković rekla je da je ove godine broj izlagača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske skoro dupliran, te da će stoga ovo izdanje Sajma biti bogatije, veće, raznovrsnije i sadržajnije.
– To se odnosi na izdavaštvo i knjižarstvo, ljude koje će u tom dijelu ponuditi našim građanima ono što su planirali po specijalnim sajamskim cijenama, ali i na segment obrazovanja koji je ove godine obiman i koji će okupiti kroz sve svoje segmente veliki broj srednjih stručnih škola, univerzitetskih jedinica, privatnih univerziteta, ali i univerziteta i škola sa strane, dominantno iz Srbije – kazala je Drašković.
Slogan je ,,Crna Gora čita”. Sajam je za posjetioce otvoren svakog dana od 11h do 22h. Cijena ulaznice je euro, a organizovane posjete đaka i studenata su besplatne.

Producentkinja Sajma je Nina Redžepagić. Za vizuelni identitet sajma i ove godine je zadužena MAPA.
Organizatiori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke i Delta city, a sve u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore.
B.R.
Foto: B. Šekularac