PREPORUKA ZDRAVLJE

PREKRETNICA: Novo istraživanje o raku dojke

Foto: SPL

Foto: SPL

Rezultati istraživanja britanskih naučnika objavljeni u časopisu ,,Nature” ocijenjeni su prekretnicom u istraživanju raka dojke, a temelje se na saznanjima o genetskim mutacijama koje utiču na nastanak ove vrste karcinoma, piše BBC.

U najvećoj dosad sprovedenoj studiji naučnici su, nastojeći otkriti uzroke nastanka ove bolesti, najprije morali shvatiti što u našem genetskom kodu ode u krivom smjeru da se zdravo tkivo pretvori u kancerogeno.

Veliki međunarodni tim naučnika proučio je svih tri milijarde oznaka koje čine ljudski genetski kod na 560 karcinoma dojke.

Otkrili su 93 grupe gena koje, ako mutiraju, mogu prouzrokovati razvoj tumora. Neke su skupine gena otkrivene ranije, ali, naučnici se nadaju da je ovo konačan popis. Pritom izuzimaju neke vrlo rijetke mutacije.

Profesor Majk Straton, direktor Instituta Sanger u Kembridžu koji je vodio istraživanje kaže da riječ o prekretnici u istraživanju raka.

Foto: Science Photo Library

Foto: Science Photo Library

– U ljudom genomu ima oko 20.000 gena. Čini se da sada imamo potpunu sliku raka dojke. Naime, znamo da postoje 93 grupe gena koje normalno zdravo tkivo dojke, nakon što mutiraju pretvaraju u kancerogeno, a to je izuzetno važna informacija. Popis smo proslijedili univerzitetima, farmaceutima i biotehnološkim firmama kako bi počeli raditi na razvoju ljekova, jer novom terapijom treba ciljati upravo na te gene i njihove proteine – rekao je Straton.

On je dodao da već postoje brojni ljekovi koji su razvijeni u posljednjih 15 godina i da zna kako djeluju. Jedan od njih je Herceptin koji se koristi kod pacijentica sa specifičnim mutacijama, kaže on, dodavši da će za razvoj novih ljekova koji djeluju ciljano biti potrebno najmanje deset godina.

– Karcinomi su lukave beštije i pronađu način da razviju otpornost na novu terapiju. No ja sam optimističan – rekao je prof. Staton.

Foto: SPL

Foto: SPL

Loša informacija je da je oko 60 odsto mutacija koje uzrokuju rak dojke otkriveno u samo deset gena, a postoje i tako rijetke mutacije za čiju terapiju vjerovatno neće biti novca.

Mutacije gena ostavljaju svojevrsne ,,ožiljke” na našem DNK, a to je britanskim naučnicima omogućilo identifikaciju 12 tipova oštećenja koje uzrokuju mutacije na tkivu dojke. Neke su povezane s porodičnim nasljeđem, no većina ih se ne može objasniti.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje na kraju pridonijeti smanjenom riziku od obolijevanja od raka.

– U budućnosti bismo se željeli usredsrijediti na profiliranje individualnog genoma raka kako bismo primijenili najuspješniju terapiju za osobu kojoj je rak dojke dijagnostifikovan. Ovo je korak dalje u personaliziranom pristupu liječenja raka – rekla je jedna od učesnica istraživanja dr. Serena Nik-Zainal.

Studija naučnicima omogućuje da bolje shvate kompletnu sliku genetskih promjena u ishodištu raka dojke i mogla bi biti važan korak naprijed u razvoju novih pametnih ljekova te rezultirati većim brojem pacijenata koji će uspješno pobijediti rak dojke, kazala je dr. Ema Smit s britanskog Instituta za istraživanje raka.

Izvor: 24sata.hr