DRUŠTVO PREPORUKA

IZMJENE ZAKONIKA: Vanbračna zajednica koja traje tri godine biće izjednačena sa bračnom

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Vanbračna zajednica muškarca i žene koja traje najmanje tri godine biće izjednačena sa bračnom zajednicom u pogledu prava na međusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa, predviđeno je izmjenama Porodičnog zakonika, piše MINA.

– Ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka ta vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom u pogledu tih prava i prije isteka tri godine – kaže se u obrazloženju.

Djetetom se smatra lice do navršene 18 godine.

Kako se navodi, dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju ili bilo kom drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

– Zabrana se odnosi se na roditelje, staratelje i sva druga lica koja se o djetetu staraju ili dolaze u kontakt sa njim – kaže se u Predlogu zakona o izmjenama Porodičnog zakonika.

Država je dužna da poštuje i unapređuje prava djeteta i preduzima sve potrebne mjere za zaštitu djeteta od zanemarivanja, zlostavljanja, eksploatacije i diskriminacije.
– Svako je dužan da obavijesti centar za socijalni rad o povredi prava djeteta za koju sazna. Mjere kojima se zadire u porodični život dopuštene su samo ako se zaštita članova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan način, pružanjem usluga socijalne i dječje zaštite – kaže se u zakonskom obrazloženju.
Izvor: MINA