PREPORUKA ZDRAVLJE

EVROPSKI KONGRES KLINIČKE MIKROBIOLOGIJE I INFEKTIVNIH BOLESTI: Glavne teme vakcinacija i otpornost bakterija na antibiotike

 

Slika 7

Dr Vjera Janković i dr Nina Mandić

Na 26-om  Evropskom kongresu  kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti koji je održan u Amsterdamu od  8-12 aprila  glavne teme bile su rezistencija bakterija na antibiotike i vakcinacija. Na skupu je bilo više od 11 hiljada učesnika iz 123 zemlje svijeta. Bilo je organizovano više od 200 predavanja i preko 3.000 poster prezentacija.

U radu Kongresa učestvovale su i doktorke iz Podgorice dr Vjera Janković I dr Nina Mandić, pedijatri koje za MNE magazin kažu da svjetska stručna javnost i dalje potencira važnost tema rezistencija  bakterija na antibiotike i vakcinacija, iako je riječ o ,,starim” temama.

-Odavno smo svjesni činjenice da se neracionalnom upotrebom antibiotika može doći do globalne bespomoćnosti kad su u pitanju i obične bakterijske infekcije. U posljednje vrijeme je i sve naglašenija rezistencija na moćne antibiotike kao što je Longacef. Sada se skoro cijela Evropa bori sa velikom stopom rezistencije i ako je većina njih odavno prepoznala problem. Postoji mnogo naučnih radova o tzv. Plazmidima koji su zapravo sitni djelovi genoma bakterije i da je zapravo nesmetano prenošenje plazmida odgovorno za rezistenciju. Postoji takođe veliki broj naučnih radova o pokušajima ne uključivanja antibiotika i kod bakterijskih infekcija. Služeći se skalom bodova simptoma moglo bi se procijeniti kad se i kod bakterijskih infekcija ne mora dati antibiotik, čime se takođe doprinosi smanjenju rezistencije bakterija-kažu dr Janković i dr Mandić.

Dio izlaganja odnosio se I na vakcinaciju koja je uvijek aktuelna, a u posljednje vrijeme vrlo osporavana.

-Naravno da je čitavi naučni svijet za vakcinaciju kao vid prevencije bolesti, a i takođe kao vid borbe protiv zloupotrebe antibiotika. Vakcinisana djeca su u mnogo manjem riziku od razboljevanja, a samim tim je smanjena dilema da li davati antibiotik ili ne. Tako se vraćamo na onu staru izreku: Bolje spriječiti nego liječiti-kažu naše sagovornice.

Doktorke dodaju da su interesantna, iako ne stučno vezana za njihov rad, bila predavanja iz Forenzičke mikrobiologije i doprinosa nauke u rasvjetljavanju nasilnih uzroka smrti.

Mn.M.