ART PREPORUKA

ART: Klaudio Magris dobitnik ,,Književnog plamena”

Foto: timeout.com

Foto: timeout.com

Istaknuti svjetski pisac Klaudio Magris dobitnik je nagrade ,,Književni plamen”, čiji su osnivači „Nova knjiga“ iz Podgorice i nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je i počasni predsjednik žirija.
– Magrisovo djelo u najboljem smislu riječi ispunjava glavni moto nagrade, da je književnost plamen koji nas i umjetničkom ljepotom i društvenim djelovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg svijeta i života u njemu, boljeg čovjeka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva, što je osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o ,,književnom plamenu” – ocjena je ,,Nove knjige”.
Djelo Klaudija Magrisa, po mišljenju žirija, na najbolji način pokazuje kako se pisac čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je njemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, Evromediterana i Srednje Evrope, otvoren za iskustvo susjedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasljeđa kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav uzdiže do velikog evropskog i svjetskog pisca.
– Magris je već nekolikog godina jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac (nagrade Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijske državne nagrade, nagrade Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrade Žan Mone i mnogih drugih). On je živo prisutan u Evropi i regionu i svojim poznavanjem naših prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasljeđem moderne književnosti, u kojoj Magris ističe i autore kakvi su Andrić i Kiš, i pogledom u književnu budućnost, Klaudio Magris je pisac čije djelo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom vijeku. Taj prozni stvaralac, uz to i prevodilac i germanista, vatreni je borac za književnost i društvene vrijednosti i kao pisac pravog književnog plamena poneo je novo istaknuto međunarodno književno priznanje ,,Književni plamen” – navodi se u saopštenju ,,Nove knjige”.
Osim Ljose, žiri čine izdavač Predrag Uljarević i univerzitetski profesori književnosti i estetike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundrić i Siniša Jelušić.

kud duga