ART PREPORUKA

TRI GODINE POSLIJE EKSHUMACIJE: Pablo Neruda ponovo sahranjen

Foto: AFP

Foto: AFP

Posmrtni ostaci slavnog čileanskog književnika i nobelovca Pabla Nerude ponovo su danas sahranjeni nakon što su prije tri godine ekshumirani kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti, o čemu se nalaz stučnjaka očekuje u maju.
Kovčeg sa Nerudinim ostacima sahranjen je u dvorištu njegovog nekadašnjeg doma u ljetovalištu Isla Negra na obali Pacifika, prenosi AFP.
– Toliko je vremena prošlo. Postoji rizik da testovi neće biti potpuni. Premda svi dokazi ukazuju na zločin, tehnički će biti to teško dokazati – rekao je advokat Edvardo Kontreras za AFP.
Zahvaljujući Kontrerasu su posmrtni ostaci Nerude ekshumirani aprila 2013. godine.
Slavni pjesnik, političar i dilomata umro je 1973. godine, samo nekoliko dana pošto je Augusto Pinoče, tada komandant čileanske vojske, u krvavom puču zbacio sa vlasti socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea.


Neruda, koji je takođe bio član Čileanske komunističke partije, pripremao se za bjekstvo u egzil u Meksiko kako bi odande predvodio otpor Pinočeovom režimu.

Preminuo je u bolnici u Santjagu od raka prostate, što je navedeno kao zvaničan uzrok smrti.

Međutim, Nerudin vozač Manuel Araja rekao je da ga je Neruda pozvao iz bolnice u Santiagu i kazao mu da se ne osjeća dobro nakon što je primio injekciju u trbuh. Sve to pokrenulo je bojazan da je otrovan jer je bio žestoki podržavalac Aljendea.

Međunarodni tim stručnjaka trebalo bi narednog mjeseca da objavi sve nalaze o uzroku Nerudine smrti, saopštava BBC.
Izvor: Tanjug

kud duga