ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Maj počinje predavanjem novinara ,,Washington post”-a Glena Keslera

13055432_1223963220950320_7181890393219263760_nMajski program u KIC-u počeće predavanjem istraživačkog novinara i kolumniste ,,Washington post”-a Glena Keslera koji će na Svjetski dan slobode medija 3. maja u 13.30 sati u ,,American corner”-u govoriti o pitanjima integriteta novinara, održivosti medija i obezbjeđivanju medijskog kredibiliteta.
Narednog dana, 4. maja, u Multimedijalnoj sali KIC-a u 19 sati biće organizovana promocija knjige ,,Narodne poslovice” koje je prikupio Vojin Đokov Koprivica. Iste večeri, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a, u sklopu Dana Vitomira Vita Nikolića, biće prikazan dokumentarni film Maje Janjušević ,,U trag zaboravu”.
Sekretarijat za kulturu i sport i KIC 5. maja organizuju koncert pijanistkinje Kosane Radojević u Velikoj sali KIC-a u 20 sati, a na programu su djela Rahmanjinova, Bramsa, Šopena i Betovena.
Forum mladih pisaca KIC-a ,,Budo Tomović” biće organizovan 6. i 7. maja u sali DODEST u 20 sati. ,,Glasove lavirinta” publici će prenijeti Đorđije Đukanović, Irina Lakić, Ana Spahić, Nikola Ćorac, Alen Drpljanin, Anđela Matanović, Nataša Gudelj, Luka Boljević, Milena Radović, Barbara Delać, Jelena Đurović, Aleksa Đuričković, Marko Stanojkovski i Jana Radičević. Takođe 7. maja je i Takmičenje recitatora Podgorice. Biće održano od 9 do 14 sati u Velikoj sali KIC-a, a organizator je JU Dječji savez Podgorica.
ACNIP ,,Iskra” održaće koncert 8. maja u Velikoj sali KIC-a u 20 sati.
Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope KIC i SUBNOR pripremili su 9. maja multimedijalni projekat ,,Sloboda iznad svega” u Velikoj sali KIC-a u 20 sati.
Humanitarni koncert za maturante Resursnog centra biće održan 10. maja u Velikoj sali KIC-a u 20 sati, a učestvuju orkestar ,,Dobri momci”, orkestar Saveza slijepih Crne Gore, ,,International Women Club Montenegro”, hor ,,Joy of music”, Zoran Kalezić i Žuti Serhatlić.
Zajednica muzičkih škola Crne Gore i KIC za 11. maj pripremili su koncert ,,Laureati pjevaju” u velikoj sali KIC-a u 19 sati, a učesnici su pobjednici tradicionalnog Muzičkog festivala mladih Crne Gore.
Narednog dana, 12. maja, KIC dočekuje izvođače mlade sarajevske grupe ,,Divanhana” koji će u Veliku salu u 20 sati donijeti duh sevdalinki Balkana u modernim aranžmanima.
Povodom Svjetskog dana plesa 13. maja u Velikoj sali KIC-a u 19 sati biće održano 11. izdanje festivala ,,ALLEGRO”. Iste večeri, u sali DODEST, u 20 sati biće održana etno-muzička koreodrama Štjefana Ujkića ,,Svadba u mom kraju”. Takođe, od 13. do 15. maja, sa početkom u 21 sat na Stadionu malih sportova, biće održan festival ,,City Groove”. Prve večeri nastupaju ,,Dubioza kolektiv”, Magnifico i ,,Vertigo”, druge Fede la Grand i treće ,,Ničim izazvan”, ,,Partibrejkersi” i Vanja Radovanović sa grupom ,,VIII2”.
Mjesec azijsko-pacifičkog nasljeđa 15. maja u ,,American corner”-u u 19 sati obilježiće projekcija i razgovor o filmu ,,Američka razbibriga” sa zamjenikom šefa misije OEBS-a u Srbiji Majklom Ujeharom.
Sekreatrijat za kulturu i sport i KIC organizovaće 16. maja u Modernoj galeriji u 20 sati koncert violiniste Vujadina Krivokapića, a program će činiti premijerno izvođenje djela za solo violinu kompozitora 20. vijeka – Pendereckog, Prokofjeva i Rožea.
Filmska revija pod nazivom ,,Nezavisnost, sloboda – sloboda, nezavisnost” biće održana od 16. do 18. maja u sali DODEST u 21 sat. Prvi film koji će biti prikazan jeste ,,Hrabro srce” Mela Gibsona, drugi je ,,Majkl Kolins” Nila Džordana, a treći ,,Patriota” Rolanda Emeriha.
Produkcija ,,Prizor” iz Beograda 17. maja u Veliku salu KIC-a u 20 sati donosi predstavu ,,Gospodin poslanik” po tekstu i režiji Rada Vukotića. Igraju Marko Živić, Staša Radulović, Bojana Garbovac, Katarina Marković i Saša Joksimović.
Narednog dana, 18. maja, u organizaciji KIC-a i NVO ,,Biciklo.me” biće promovisana knjiga Snežane Radojičić ,,Nomad” u Multimedijalnoj sali u 19 sati.
JU Biblioteka za slijepe Crne Gore i KIC 19. maja u Velikoj sali KIC-a u 20 sati organizuju koncert Darka Martinovića.
Naredne večeri, 20. maja u 20 sati u Velikoj sali KIC-a, biće prikazan dokumentarni film Miodraga Bola Boškovića ,,Nesalomljivi”.
Program se nastavlja 25. maja autorskom večeri Branislava Radulovića ,,Sve naše boje crvene” u Multimedijalnoj sali u 19 sati i Festivalom savremenog klavira, koji u Velikoj sali KIC-a u 20 sati organizuju Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić” i KIC, a koji počinje koncertnom promocijom zbirke ,,Klavirint” priređivača doc. mr Jelene Bogojević. Učestvovaće Aleksandar Perunović, Nina Perović, Milivoje Pićurić, Marko Kovač i Slobodanka Bobana Dabović.
Narednog dana, 26. maja, KIC i Muzički centar Montenegro international guitar competition organizuju koncert gitaristkinje Jelice Mijanović u 20 sati u Modernoj galeriji.
Koncert dječjeg hora ,,Zvjezdice” pod nazivom ,,Crna Gora krilata kolijevka” zakazan je za 27. maj u Velikoj sai KIC-a u 19 sati.
KIC, Festival suvremenog židovskog filma i NVO ,,35mm” 30, 31. maja i 1. juna organizuju ,,Festival tolerancije Podgorica” u okviru koga će biti organizovane projekcije dokumentarnih i igranih filmova, panel diskusije, predavanja i tematska izložba. Učesnici su poznati holivudski producent, dobitnik najvećih svjetskih priznanja Branko Lustig, svjetski grafički dizajner Mirko Ilić i drugi.
Za većinu KIC-ovih programa je ulaz besplatan, a za pojedine gostujuće ili komercijalne programe ulaznice će biti u prodaji od danas (26. april) i mogu se kupiti svakog radnog dana (9 – 20h). Za rezervaciju možete pozvati broj 020 664 237. Rezervacija karata važi tri dana.
B.R.
Foto: Facebook

kud duga