ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Večeras počinje prvo izdanje manifestacije ,,Literitorija”

PLAKAT - LiteritorijaPrvo izdanje nove KIC-ove regionalne književne manifestacije ,,Literitorija“ biće održano 25. i 26. aprila i okupiće recentne autore iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, tri pjesnika i tri prozna pisca. Programi su večernji, od 20h, u sali DODEST. Ulaz je besplatan.

– Dva dana družićemo se sa piscima koji nam u svojim djelima donose vrhunski izraz savremene književnosti, ne samo regiona, već moderne literature uopšte, a u odnosu na žanr u kojem stvaraju, ili pretežno stvaraju, program je podijeljen na veče sa prozaistima: Ognjenom Spahićem, Damirom Karakašom i Srđanom Srdićem, i veče sa pjesnicima: Vladimirom Đurišićem, Markom Pogačarom i Zvonkom Karanovićem. Obje večeri moderiraće književni kritičar Vladimir Arsenić koji odlično poznaje njihovo djelo i čiji se kritički prikazi redovno prate i uvijek imaju odjeka u regionu. Tema ovogodišnjeg susreta pisaca je Književnost i muzika, a gost u muzičkom dijelu programa prve večeri biće mlada hrvatska kantautorka Sara Renar – saopšteno je iz KIC-a.
Ovu manifestaciju organizuju sa ciljem da podgoričkoj publici, kroz tematizovane i dijaloške programe predstave značajne autore iz zemalja bivše Jugoslavije.
– U skladu sa nazivom manifestacije – LiTeritorija, nastojaćemo da zajedno sa piscima, iz godine u godinu, nanovo publici ukazujemo koliko je širok i dubok prostor literature, kao i to da kad smo na teritoriji književnosti, uvijek jesmo u saodnosu sa brojnim drugim oblastima i fenomenima – umjetničkog, socijalnog, duhovnog i duševnog – konačno života samog – kažu organizatori.
PROGRAM

Prve večeri predstaviće se prozaisti Ognjen Spahić, Damir Karakaš i Srđan Srdić, a druge pjesnici Vladimir Đurišić, Marko Pogačar i Zvonko Karanović, uz znalačko moderiranje književnog kritičara Vladimira Arsenića i prateći program.
Gost prve večeri u muzičkom dijelu programa, u 21.30 sati, biće mlada hrvatska kantautorka Sara Renar.

kud duga