ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Predavanje ,,Samopouzdane žene” i Dani finskog filma večeras na programu

Predavanje Samopouzdane zenePredavanje „Samopouzdane žene“ biće održano večeras u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 19 sati.

Učesnici će biti autori ,,Knjige o tebi” Nebojša Vučković i Petar Perović, a moderatorka je Emilija Rabrenović.

,,Knjiga o Tebi’’ je stvarana sedam godina. Obrađuje sve ljudske potrebe, a naročito one najviše: samorazvoj, samospoznaju i samorealizaciju. Plod je dugogodišnjeg rada sa ljudima na seminarima, te cjeloživotnog i praktičnog istraživanja ovih tema. Ovo je prva knjiga u regionu i šire, koja na našem jeziku, obrađuje temu Samorazvoja. Samorazvoj je najviša ljudska potreba i njeno kvalitetno zadovoljenje preduslov je valjanom ispunjenju bilo koje druge potrebe.
,,Knjiga o Tebi’’ je pisana tako da svaki čitalac, bez obzira na prethodno iskustvo i znanje, može lako pratiti sadržaj i praktično se okoristiti brojnim instrukcijama. Ona pojašnjava najkompleksnije teme koje su od životnog značaja, kroz primjere, instrukcije, anegdote, naučne i filozofske izvještaje, mitove, legende, dijagrame, crteže u boji itd. Zbog svega toga, ovo je i estetski lijepa knjiga.
Autori su knjigu predstavili prvi put na 60. Sajmu knjiga u Beogradu u novembru 2015. godine, a prema njihovim riječima već prvog dana privukla je značajnu pažnju javnosti. U toku je prezentacija knjige u crnogorskim gradovima (Podgorica, Petrovac, Budva, Nikšić, Bar, Tivat, Herceg Novi, Bijelo Polje…). Izdavač je beogradska izdavačka kuća “Ezoterija”.
Dani finskog filma
Dani finskog filma u Crnoj Gori
Dani finskog filma biće prvi put održani u Crnoj Gori u organizaciji Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović” i Finske filmske fondacije, a uz podršku Ambasade Finske u Beogradu od 15. do 17. aprila u okviru kojih će biti prikazana četiri filma najnovije finske produkcije. Ulaz je besplatan.

Manifestacija će početi sa projekcijom filma ,,Mačevalac“ (2015) u petak, 15.aprila, u sali DODEST, sa početkom u 19 sati. Film je inspirisan životom estonskog mačevaoca Endela Nelisa (1925-1993). Sakrivajući se od ruske tajne policije zbog svoje kontroverzne prošlosti, mladi estonski mačevalac Endel je primoran da se vrati u domovinu, u provincijski gradić gdje nalazi posao kao profesor fizičkog vaspitanja. Film je nominovan za Zlatni globus te godine i našao se u užem izboru od osam filmova za Oskara za najbolji strani film.

Dugometražni dokumentarni film ,,Pixadores” (2014) biće prikazan narednog dana, tačnije u subotu, 16.aprila, u sali DODEST, sa početkom u 19 sati. Film govori o grupi mladića iz favela Sao Paola koji žive za pixação, posebnu vrstu ulične umjetnosti. Oni ispisuju šifrovane poruke na vrhovima nebodera. Slogani koje tajno ispisuju noću, često rizikujući život kako bi fascinantnim akrobatskim sposobnostima dospjeli do vrhova solitera, izražavaju revolt prema brazilskom društvu.

Film ,,Distrakcije” (2015) biće prikazan istog dana, dakle u subotu, 16.aprila u sali DODEST, sa početkom u 21 sat. Ometen životom, gospodin Makkonen kasni na svoju vjereničku zabavu već decenijama. Od kolijevke pa do groba, život ometa ne samo njega, već i umornu majku, prokletog superheroja i ostalu družinu u ovom haotičnom svijetu.
Posljednjeg dana tačnije u neđelju, 17.aprila, biće prikazan film ,,Bjekstvo” (2014) u sali DODEST, sa početkom u 19 sati. Riječ je o filmu koji govori o krhkoj ljubavi, dječjim snovima i nasilju realnosti.

Nakon ove filmske manifestacije organizovaćemo reviju ,,Svjetska književnost na filmu” koja će trajati do 18. do 21. aprila.