ART PREPORUKA

BRISEL: Dejan Kalezić predstavio ,,Pozdrave iz snova” (foto)

12963934_10207389461726244_6273888873095061468_nIzložba fotografa Dejana Kalezića pod nazivom ,,Pozdravi iz snova” otvorena je juče u Centru lijepih umjetnosti ,,Bozar” u Briselu u okviru ,,Balkan trafik festivala”.
Kalezić na ovom festivalu predstavlja Crnu Goru.
– Sa punom sviješću o zgusnutoj istoriji pejzaža i zamkama koje sa sobom nosi klišeizirani motiv, Kalezić se upušta u avanturu fotografisanja prirode, dajući svojim radovima ličnu, poetizovanu notu kroz seriju radova ,,Pozdrav iz snova”. Preciznim postupkom formulisanja vizuelnih poruka autor nudi gledaocu čije oko je naviknuto više na posrednu, ekransku sliku pejzaža, nego na direktan susret i uključenost u nju, dragocjeno iskustvo samozaboravnog sjedinjenja sa prirodom koji se pojavljuje još samo u snovima. Ovaj tako željeni, usrećujući i istovremeno melanholični osjećaj stapanja gledaoca sa prirodom, monumentalnom i uzvišenom, prijeko potreban u vrijeme virtuelne realnosti i otuđenosti, autor postiže ličnom ekspresijom i kreativnom opservacijom predajući se činu fotografisanja iskreno, bez zadrške – piše istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u katalogu ,,Pozdravi iz snova”.
Koristeći mogućnosti fotografije kao umjetničkog medija, Kalezić uspijeva da kontroliše i realizuje složene zamisli preklapajućeg odnosa: doživljeno – sanjano, kaže ona.
– Znalačkim krupnim kadriranjem, ubjedljivim komponovanjem elemenata prirode, neočekivanim rakursima, ili fokusiranjem na detalj koji zadobija emocionalnu vrijednost, fotograf dezautomatizuje naše viđenje i čini da poznate predjele vidimo kao da ih gledamo prvi put… Fotografije prirode u njenom sublimnom intezitetu i trijumfalizmu vječne promjenljivosti u koje Kalezić transponuje svoja osjećanja potiru granicu između prirode i čovjeka, između dvije realnosti udaljene i u smislu ontološkog statusa i stvaraju jedan realno-imaginarni prostor u kome se osjećaju za stvarnost pridružuje osjećaj za moguće. A najbolji način da se uđe u ovaj uzbudljivi autorov svijet je da se prepustimo fotografiji ,,Čamdžija” i započnemo plovidbu po snolikoj prirodi – zaključuje Karadžić.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: Facebook/Dejan Kalezić

kud duga