MAGAZIN PREPORUKA

PREMA GODIŠNJEM IZVJEŠTAJU CAREERCASTA: Novinar najgore zanimanje

newspaper-reporter-slide-2016CareerCast.com objavio je 28. godišnji izvještaj najgorih poslova 2016. godine. Istraživanje je vršeno na osnovu radnog okruženja (emocionalno, fizičko i radno vrijeme), prihod (potencijal za rast i zarada), pogled (rast zaposlenosti, potencijalni porast prihoda i nezaposlenost) i 11 faktora stresa.
Od 200 poslova, novinar je treću godinu zaredom na posljednjem mjestu, a voditelj na 198.
– Novinarstvo bilježi drastičnu promjenu tokom posljednjih godina i to ne mislim u dobrom smislu. Kada me ljudi pitaju da li mi nedostaje, kažem im: ,,Osjećam se kao da sam iskočila sa broda koji tone” – kaže za CareerCast nekadašnja voditeljka An Boldvin, sada predsjednica ,,Baldwin Media PR” iz Nju Britana iz Konektikata.
Zabilježena godišnja plata novinara je 37.000 dolara. Razlog je i opadanje štampanih izdanja. Privredni rast je – 9 odsto.
logger-2016-slideNa drugom mjestu je drvosječa sa 35.160 dolara zarade na godišnjem nivou i privrednog rasta – 4 odsto, a razlog je, između ostalog, opadanje upotrebe papira.
broadcaster-2016-slideTreću poziciju zauzimaju voditelji sa privrednim rastom – 9 odsto i godišnjom platom 37.200 dolara, a razlog su opadanje poslovnih prilika u industriji, niske zarade i visok nivo stresa.
Četvrto mjesto pripalo je di-džejevima zbog problema radijskih stanica sa internet striming servisima. Godišnja zarada je 29.010 dolara, a privredni rast – 11 procenata.
Na petoj poziciji je vojno osoblje sa godišnjom platom 27.936 dolara zbog najstresnijeg posla u izvještaju ,,Jobs Rated” i niskih zarada.
B.R.
Foto: CareerCast