ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Večeras na repertoaru koncert dua Desančić-Drljan

duo desancic - drljanPrvi podgorički koncert prestižnog barskog dua Dine Desančić (violina) i Safeta Drljana (harmonika) biće održan večeras u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Program koncerta će obuhvatiti djela poznatih kompozitora: Astora Pjacole (Oblivion), Ričarda Galijana (Tango za Klod), Isaka Albeniza (Asturias), Džona Vilijamsa (Šindlerova lista), Kamij Sen-Sansa (Ples smrti), Pabla de Sarasate (Ciganski napjevi) i Vitorija Montija (Čardaš).

Duo Desančić-Drljan je počeo sa radom 2013. godine i od tada je imao priliku da se na visoko profesionalnom nivou predstavi publici kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu. Karakteriše ih jedinstveni, urbani aranžmanski pristup kako klasičnoj, tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje na crnogorskoj klasičnoj muzičkoj sceni. Do sada su imali zapažene nastupe u gradovima: Podgorica (CNP, KIC „Budo Tomović“), Bar (Dom kulture, Dvorac kralja Nikole), Bijelo Polje (Dom kulture), Plav (Dom kulture), Zagreb (Muzej Mimara), Turska (Svjetski muzički festival u Fetijama), Tivat (Dom kulture, Porto Montenegro), Budva (Svečana sala Splendida) itd.

Mr Dina Desančić je rođena 1988. godine u Baru. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Baru i Podgorici. Zvanje magistra violine stekla je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Evgenije Kravceve. Tokom školovanja osvajala je uglavnom prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, u solo i kamernim kategorijama.
Kao orkestarski izvođač imala je priliku da sarađuje sa brojnim dirigentima, među kojima su: Darinka Matić Marović, Radovan Papović, Andrej Bursać, Željka Milanović, Luis Fernando Malheiro, Nurhan Arman, Susanna Pescetti, Frank Fonkuber, Miroslav Homen, Tomislav Faćini i drugi.
Članica je etno grupe „Zora“ i ansambla „Almazian's Obsession“, sa kojim je imala priliku da u studiju Emira Kusturice snima muziku za film „Cool Water“, nastupa u Moskvi, kao i na festivalu „Exit“ u Novom Sadu. Kao solista, kamerni i orkestarski izvođač nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Italiji, Turskoj, Rusiji i Austriji. Od 2012. godine angažovana je kao profesorka violine u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru.

Prof. Safet Drljan je rođen 1981. godine u Baru. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Baru i Podgorici. Fakultet muzičke umetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Radomira Tomića. Tokom školovanja nastupao je na mnogim takmičenjima gdje je osvajao brojne nagrade, među kojima se mogu izdvojiti više prvih i specijalnih nagrada, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji. Godine 2002. bio je učesnik takmičenja u Njemačkoj i jedan od prvih 15 kandidata za nagradu. Bio je polaznik više ljetnjih škola u Kragujevcu i Podgorici, gdje je imao priliku da sarađuje sa najeminentnijim profesorima (Juri Šiškin, Vječeslav Semjonov, Peter Gerter, Mika Vairinen, Vojin Vasović i drugi). Pored pedagoškog rada, veoma je prepoznat po koncertnim nastupima, kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Poseban pečat daje u izvođenju klasičnih dijela iz vremena baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX vijeka, uzdižući harmoniku na jedan veći umjetnički nivo. Jedan je od osnivača kulturne manifestacije „Veče Sevdaha“ u Baru i jedan od nezaobilaznih umjetnika koji učestvuju pod organizacijom Centra za kulturu manjinskih naroda u Crnoj Gori. Pored izvođenja klasičnih dijela, bavi se i obradom etno pjesama unoseći u aranžmane lični pečat. Radno je angažovan u Muzičkoj školi u Baru, gdje sa učenicima postiže veoma zapažene rezultate.

kud duga