DRUŠTVO PREPORUKA

JU GIMNAZIJA ,,SLOBODAN ŠKEROVIĆ”: Prvi put realizovano elektronsko testiranje iz Crnogorskog jezika i književnosti

 

IMG_2324

U JU Gimnazija ,,Slobodan Škerović”  u Podgorici danas je prvi put realizovano elektronsko testiranje iz Crnogorskog jezika i književnosti.

 U cilju osavremenjavanja nastave profesor matematike i informatike Mladen Janković razvio je veb aplikaciju za realizaciju testa za nastavne predmete Crnogorski jezik i književnost i Hemija. Test je namijenjen provjeri znanja učenika i ocjenjivanju, a ujedno je i priprema za polaganje maturskog ispita.

Profesorica Crnogorskog jezika i književnosti Mirjana Perović realizovala je danas elektronsko testiranje učenika, za koje je pripremila četiri testa koja sadrže po 15 pitanja. Testovi se razlikuju po načinima odgovaranja i za svaki tačan odgovor predviđen je po jedan poen. U pitanjima se navodi i uputstvo za pisanje odgovora.

IMG_2325Testovi su rađeni u dvije računarske učionice u prisustvu test administratora i bez prisustva nastavnika.

Struktura testa je takva da učenik bira odjeljenje i grupu koje mu se nude, a koje postoje na različitim varijantama testa. Nakon toga učenik kreira test unošenjem imena. Test sadrži četiri vrste izbora odgovora na postavljena pitanja: izbor jednog od više ponuđenih odgovora, izbor više odgovora, upisivanjem pojma, rangiranje odgovora iz padajućeg menija. Završetkom testa učeniku se generiše ocjena, broj dobijenih poena ukupno i po pitanjima. Dobijeni poeni se bilježe u bazi podataka uz ime učenika tako da profesori nakon testiranja mogu analizirati rezultate testa.

JU Gimnazija “Slobodan Škerović” planira da nastavi i usavršava projekat elektronskog testiranja učenika, razvojem sistema, baze podataka, servera, obrade podataka i prenošenja ocjena sa testa direktno u elektronski dnevnik MEIS-a.