DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Delegacija Ministarstva kulture NR Kine obišla institucije kulture na Cetinju, u Podgorici, Kotoru i Budvi

Delegacija Ministarstva kulture NR Kine, predvođena zamjenikom ministra Dongom Veijem, tokom boravka u Crnoj Gori obišla je institucije kulture na Cetinju, u Podgorici, Kotoru i Budvi.

Kako se navodi u sapštenju PR službe Ministarstva kulture Crne Gore, tokom posjete Narodnom muzeju Crne Gore priređen je susret sa direktorom Pavlom Pejovićem, koji je upoznao predstavnike Ministarstva kulture NR Kine sa radom Muzeja i jedinica koje se u njegovom sastavu nalaze. Kako je istaknuto, bogate muzejske kolekcije Narodnog muzeja objedinjuju najznačajnije tragove crnogorske istorije. Predstavnici Muzeja prezentovali su značajne zbirke posvećene bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu Crne Gore, ali i savremenoj umjetničkoj sceni.

Boravak u Podgorici obilježila je posjeta Kulturno- informativnom centru ,,Budo Tomović”, u kojem je KUD ,,Stanko Dragojević” predstavio gostima tradicionalne crnogorske folklorne igre.

Posebno interesovanje izazvala je posjeta Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora koje se nalazi pod zaštitom UNESCO. Tom prilikom gosti su bili u prilici da obiđu Kotor i Perast i posjete Pomorski muzej Crne Gore, koji čuva bogate zbirke posvećene crnogorskom pomorskom nasljeđu.

Kako je istakao zamjenik ministra Dong Vei, bogato kulturno nasljeđe Crne Gore i izuzetne prirodne ljepote daju velike mogućnosti za razvoj turizma, a time i ekonomski napredak cijele zemlje.

U okviru posjete Budvi organizovan je obilazak JU Muzeji i galerije Budva i njenih arheoloških i etnografskih zbirki.

Gospodin Dong Vei je na kraju posjete istakao da su Crna Gora i Narodna Republika Kina izuzetno ponosne na svoju bogatu kulturu i tradiciju, što otvara širok prostor za buduću saradnju.