ART

CNP: Festival ,,A tempo” u srijedu otvara Crnogorski simfonijski orkestar

ATEMPO 2016U srijedu, 13. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, biće otvoren XV međunarodni muzički festival A tempo.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti remek-djela klasične muzike: Koncert za klavir i orkestar broj 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova i Slike sa izložbe Modesta Musorgskog (orkestracija Morisa Ravela).

Solističku dionicu u Rahmanjinovom Koncertu će tumačiti mladi i perspektivni ruski pijanista – Filip Kopačevski, solista Moskovske državne akademske filharmonije.

Grigorij Krasko (1)

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

kopacevski

Solista Moskovske državne akademske filharmonije FILIP KOPAČEVSKI završio je Centralnu školu Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi i student je na Konzervatorijumu Čajkovski. Dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, Kopačevski nastupa na recitalima širom Evrope i u Japanu, gdje je snimio CD. Sarađivao je sa Kamernim orkestrom Engleske, Akademskim simfonijskim orkestrom Moskovske filharmonije, Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Ruskim nacionalnim orkestrom i dirigentima: Mstislavom Rostropovičem, Vladimirom Spivakovim, Mihailom Pletnjevim, Jevgenjijem Kolobovim, Jurijem Simonovim. Od strane Moskovske državne akademije uključen je u nacionalni projekat Zvijezde 21. vijeka.

12141714_1000327423363980_3343497212868422565_n

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko dvije stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska) sa njim su, između ostalih, nastupali: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Roman Simović, Miloš Karadaglić…

kud duga