ART PREPORUKA

MOĆNE SKULPTURE: Vidljive su samo dva sata dnevno (video)

61214794-skuptureSkulpture slavnog Džejsona Dekaresa Tejlora najavljuju ekološku katastrofu koju očekuje svijet ako se pod hitno ne preduzme nešto po pitanju klimatskih promjena.

,,Četiri jahača industrijske apokalipse” (The Four Horsemen of the Industrial Apocalypse) posljednje je djelo u nizu inovativnog britanskog vajara i umjetnika Džejsona Dekaresa Tejlora koje je postavljeno uz nasip rijeke Temze u Londonu.

Skulpture u prirodnoj veličini obuhvataju prizore dva poslovna čovjeka i dva djeteta na konjima, koji umjesto glava imaju pumpe za vađenje nafte.

61214795-skulpture

Rijeka Temza nije odabrana slučajno. Naprotiv, ona je bila mjesto trgovanja i mešetarenja sve od Gvozdenog doba što potvrđuju i poslovni ljudi. Djeca su, s druge strane, simbol generacija koje očekuje ekološka katastrofa ako se nešto ne preduzme po pitanju klimatskim promjena.

Skulpture su postavljene na južnom nasipu četvrti Najn Elms (Nine Elms) u Londonu, a zbog izmjena plime i osjeke moguće ih je vidjeti otprilike samo dva sata dnevno. Ovaj umjetnik postao je popularan kao autor prvog podvodnog parka skulptura.

U videu pogledajte kako plima i osjeka utiču na vidljivost ,,Četiri jahača industrijske apokalipse”.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Jason deCaires Tylor Photo