ART PREPORUKA

,,DŽEZ KAO ŽIVOTNA IGRA”: Budva od sjutra u znaku Nikole Mima Mitrovića

Mimo Plakat NajavaDvodnevna manifestacija ,,Džez kao životna igra” – omaž Nikoli Mimu Mitroviću, poznatom džez muzičaru iz Budve koji se istakao u svjetskim okvirima, biće priređena 8. i 9. aprila u okviru projekta ,,Budvanske hronike”. Organizator je NVO ,,Feral”.
Mitrović je stvaralački vijek posvetio promociji džez kulture koja podrazumijeva slobodu, kreativnost i improvizaciju.
Program će početi 8. aprila u Modernoj galeriji u Budvi okruglim stolom na temu ,,Mimo, jazz i kreativnost”. Govoriće psihoanalitičar profesor Aleksandar Kontić i psihijatar dr Srđa Zlopaša.
Prof. Aleksandar Kontić se, između ostalog, bavi proučavanjem biografija velikih umjetnika, psihoanalizom kreativnosti, kao i uticajem djetinjstva na razvoj stvaralaštva umjetnika. Član je Evropske psihoanalitičke asocijacije.
Dr Srđa Zlopaša, koji se bavi psihopatobiografijama, između ostalog, ovog puta biće u ulozi moderatora.
Narednog dana, 9. aprila, na Trgu palmi u Budvi biće priređen bogat muzički program koji će imati humanitarnu notu. Naime, za vrijeme trajanja programa prikupljaće se donacije za JU ,,Škola za osnovno muzičko obrazovanje” iz Budve, sa željom da se doprinese daljem muzičkom razvoju mladih, talentovanih ljudi iz Budve. Ovo je bila i jedna od Mimovih želja, koji je stalno ulagao u mlade željne muzike, a posebno zainteresovane za džez, kažu organizatori.
Početak programa 9. aprila u 16.30 sati biće nazvan ,,Prijatelji o Mimu”. U znaku Mimovih prijatelja Danka Stojanovića i Željka Vasovića u polučasnovnoj diskusiji podijeliće sjećanja i lijepe uspomene na ovog vrsnog muzičara.
Nakon toga, u 17 sati, slijedi koncert Gradske muzike, kultne budvanske institucije u kojoj je Mimo napravio prve muzičke korake.
Muzička škola iz Budve u 17.30 sati prirediće koncert na kojem će nastupiti učenici ove škole u pratnji mentora.
– Ovaj dio programa nam je jako bitan, jer želimo da motivišemo ove mlade ljude i da im damo vjetar u leđa da nastave da se bave muzikom – poručuju organizatori.
Poznati crnogorski džez bend „Piva Jazz“ u sastavu Šule Jovović (gitara) i Milivoje Pićurić (kontrabas) nastupiće u 18.15 sati sa beogradskim džez trubačem Vladimirom Krnetićem. Ovi muzičari su sarađivali i svirali sa Mimom i djelili njegovu ljubav prema džezu.
U 20 sati biće priređen dio pod nazivom ,,Mimo & Chet Baker Music”.
Feral Logo 1
B.R.

kud duga