MAGAZIN PREPORUKA

PREPORUKE SLAVNIH KNJIŽEVNIKA: Roling voli ,,Emu”, Hemingvejevo omiljeno djelo je bilo ,,Rat i mir”….

Uvijek je zanimljivo od muzičara čuti koju pjesmu najviše vole, od slikara koja im je omiljena slika, a od književnika koje je djelo najviše uticalo na njih.
Bright side dao je spisak omiljenih djela poznatih književnika.
Dž. K. Roling – ,,Ema” od Džejn Ostin

Foto: commons.wikimedia / ozon

Foto: commons.wikimedia / ozon

Roling je inspiraciju za svoja djela crpila iz romana Džejn Ostin ,,Ema”. Radnja je atraktivna, a iako nema epskih scena, priča je uzbudljiva i uvlači čitaoca u njen svijet.
Džordž R. R. Martin – ,,Gospodar prstenova” Dž. R. R. Tokina

Foto: © Henry Söderlund / ozon

Foto: © Henry Söderlund / ozon

Džordž Martin koji je svijetu dao ,,Igru prijestola”, zavolio je djelo ,,Gospodar prstenova” još u srednjoj školi. Do dana-današnjeg ostala je to njegova omiljena knjiga. Pored te, 2014. godine kao omiljenu pominje i knjigu ,,Station Eleven” Emili St. Džon Mendel. Rekao je da bi joj se uvijek vraćao jer je ispunjena sanjivim, melanholičnim tonom.
Džon Stajnbek – ,,Arturova smrt” ser Tomasa Malorija

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Autor ,,Plodova gnijeva” i ,,Istočno od raja” govorio je da je jedna od njegovih najdražih knjiga ,,Arturova smrt”. Prvi put je pročitao sa devet godina i uveliko je uticala na njegovo djelo.
Mark Tven – ,,Hiljadu i jedna noć”

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Godine 1887. Čarls Krejn upitao je Tvena koje su mu omiljene knjige. Među njima, u pismu Krejnu naveo je ,,Hiljadu i jednu noć”, punu, kako je kazao, nevjerovatnih priča i čarolije.
Stiven King – ,,Gospodar muva” Vilijama Goldinga

Foto: © Slaven Vlasic/Getty Images / ozon

Foto: © Slaven Vlasic/Getty Images / ozon

Autor, čija su specijalnost horor, misterija i triler, kaže da mu je jedna od najdražih knjiga ,,Gospodar muva”. Ta fascinacija ide dotle da je u nekoliko navrata rekao kako bi volio da je on napisao.
Den Braun – ,,Mnogo muke ni oko čega”, Vilijam Šekspir

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Američki pisac, novinar i muzičar Den Braun poznat je u svijetu po knjigama ,,Da Vinčijev kod” i ,,Anđeli i demoni”. Njegova omiljena knjiga je ,,Mnogo muke ni oko čega” zbog izuzetne igre riječi koje je vješto utkao u djelo engleski pisac klasika Vilijam Šekspir.
Ernest Hemingvej – ,,Rat i mir” Lava Tolstoja

Foto: commons.wikimedia / ozon

Foto: commons.wikimedia / ozon

Ernest Hemingvej oduvijek se divio ruskom piscu klasika Lavu Tolstoju.
– Ne znam nikoga ko piše bolje o ratu od Tolstoja. Volim ,,Rat i mir” zbog izvanrednog, dubokog i istinitog prikaza rata i ljudi – govorio je Hemingvej.
En Rajs – ,,Martin Idn” Džeka Londona

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

En Rajs, američka autorka gotske fikcije, hrišćanske literature, najpoznatija je po serijalu romana ,,Vampirske hronike”. Jedan od njenih omiljenih romana je ,,Martin Idn” za koji kaže da je odličan portret mladog pisca koji pokušava da pronađe put do zvijezda kroz sve poteškoće.
Alis Hofman – ,,Lovac u žitu” Dž. D. Selindžera

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Alis Hofman, koja je svijetu podarila romane poput ,,Muzeja nesvakidašnjih bića” i ,,Suprotnosti u braku” kazala je u jednom od intervjua da je knjiga ,,Lovac u žitu” Dž. D. Selindžera puno uticala na to da i sama počne da se bavi pisanjem.
– Nisam ništa znala o njoj niti o autoru, ali bila sam oduševljena već nakon iščitavanja prve stranice. Nisam znala da djelo može tako direktno da se obraća čitaocu – rekla je Hofman.
Vladimir Nabokov – ,,Metamorfoza” Franca Kafke

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Autor ,,Lolite” tokom jednog od intervjua podijelio je sa čitaocima spisak omiljenih djela. ,,Metamorfoza” je jedna od njih.
Rej Bredberi – ,,Mobi Dik” Hermana Melvila

Foto: © Alan Light / ozon

Foto: © Alan Light / ozon

Možda je izbor ,,Mobi Dika” kao jedne od najdražih knjiga Reja Bredberija iznenađujuć, ali u jednom od intervjua Bredberi je rekao da je upravo ona uticala u velikoj mjeri na njegova djela.
B.R.