MAGAZIN PREPORUKA

NAUČNICI UVJERENI: Seks će nestati za 20-ak godina, a društvo će osuđivati one koji prirodno začnu

Većina ljudi u razvijenim zemljama će se prestati  da ima seks, barem kao način na prave djecu. Prof. Henri Grinli vjeruje da će za samo 20 godina, većina djece biti začeta u laboratoriji, a ne kroz polni odnos. On čak smatra da će prirodni proces začeća postati stigmatizovan.

Prof. Grinli, direktor Centra za pravo i bionauke Univerziteta  Stenford, naveo je šokantne tvrdnje u knjizi The End of Sex and the Future of Human Reproduction.

– Za 20 do 40 godina, kada par poželi  dijete, muškarac će dati spermu, a žena – komadić kože – rekao je prof Grinli, a prenosi Independent. Uzorak kože će se koristiti za stvaranje matičnih stanica, od kojih će se uzgojiti mnoštvo jaja. Nakon oplodnje, nastaje mnogo embriona, a par će birati koji želi.

Profesor predviđa da će se zameci ispitivati ​​za bilo koje znakove oboljenja.

– Budućim roditeljima će se objasniti: ,,Ovih pet imaju stvarno teške bolesti; njih ne želite”, kaže Grinli, a za preostalih 95, biće navedene prednosti i mane.

Embrioni će se ocjenjivati prema četiri kategorije

Nakon vaganja potencijalnih prednosti i nedostatak zdravijih embriona, roditelji će izabrati jedan koji se ugrađuje u ženu.

– Roditelji će dobiti embrije grupisane po kategorijama. Jedna kategorija će biti teške, neizlječive. To će uticati na jedan do dva posto embriona. U drugoj kategoriji biće i drugih bolesti. Treća kategorija je ,,kozmetika”: kosa, oči, oblik… Ne znamo mnogo o tome, ali hoćemo. Četvrta kategorija ponašanja. Mislim da će ovdje informacije biti ograničene. Nećemo biti u stanju reći: ,,Ovo je embrion koji će biti najinteligentniji”. Vjerovatno će se moći reći: ,,Ovo dijete ima 60 posto šanse da bude natprosječno inteligentno” – pojašnjava profesor.

Vjeruje kako će, uzme li se u obzir trošak liječenja nasljednih bolesti koje bi ovaj postupak iskorijenio, postupak biti relativno jeftin. Zato će vrlo brzo postati norma, a žene koje prirodno začnu smatrati neodgovornima.

Izvor: Net.hr