DRUŠTVO PREPORUKA

DANAS POČINJE UPIS PRVAKA: Novčane kazne za roditelje koji ne upišu djecu

djeca skola

Upis u prvi razred osnovne škole počeće danas i trajaće do 30. aprila, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora podsjećaju da je osnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno za svu djecu uzrasta od šest do 15 godina.

-U školu se upisuju djeca koja su rođena 2010. godine, tačnije koja navršavaju šest godina života u kalendarskoj godini u kojoj počinju da pohađaju školu-kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je odštampalo flajere u kojima su definisana njihova prava i obaveze, kao i procedure upisa, kako bi detaljno informisali roditelje o upisu djece.

Flajeri su odštampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku.

-Procedura upisa se realizuje u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole- kazali su iz Ministarstva.

Kako navode, djetetu se može odgoditi početak školovanja za jednu školsku godinu na predlog, odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.

Iz Ministarstva navode da je škola dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu.

-Prijava se podnosi u roku 15 dana od isteka roka za upis, odnosno od dana prestanka ispunjenja osnovnoškolske obaveze. Novčanom kaznom od 100 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upišu dijete u školu- saopšteno je iz Ministarstva.