MAGAZIN PREPORUKA

AUTOMOBILIZAM: Predstavljen ,,tesla 3”, za 24 sata stiglo 115.000 narudžbi

160401007.1_xlKompanija ,,Tesla” predstavila je dugoočekivani pristupačni električni automobil ,,model 3” u svom dizajnerskom centru u Hotornu u Kaliforniji.
Prodaja će početi krajem sljedeće godine, a cijena osnovnog modela biće 35.000 dolara. Suosnivač i direktor kompanije ,,Tesla” Ilon Mask najavio je da je kompanija već primila 115.000 narudžbi u posljednja 24 sata.

,,Model 3” izgleda kao umanjena verzija ,,modela S” s prednjim dijelom bez rešetke hladnjaka kao što je slučaj kod ,,modela X”. Unutrašnjost je kombinacija unutrašnjosti ,,modela S” i ,,X”, a posjeduje najveći infotejnment ekran koji je ikada viđen u ,,Teslinim” automobilima.

Handout of Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars

Mask je najavio da će ,,model 3” dobiti pet zvjezdica u svakoj kategoriji kada je riječ o sigurnosti te da će svaki automobil, bez obzira na paket opreme, imati ,,Teslin” autopilot i bezbjednosne sisteme.

Što se tiče performansi, najsporije verzije ,,modela 3” će od 0 do 100 km/h ubrzavati za šest sekundi, a treba imati na umu da će kupcima biti dostupne mnogo brže verzije. Domet automobila s jednim punjenjem baterije biće najmanje 346 kilometara. To znači da će biti superiorniji od svog najljućeg rivala, nadolazećeg ,,čevija bolta” (Chevy Bolt), čiji domet iznosi 322 kilometra.

Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars are seen in this handout picture from Tesla Motors on March 31, 2016. REUTERS/Tesla Motors/Handout via ReutersATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. IT IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO RESALES. NO ARCHIVE.       TPX IMAGES OF THE DAY

Mask je takođe istakao da je ,,model 3” prostraniji i udobniji od automobila jednake veličine koji imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Razlog tome je što se baterije nalaze ispod poda, zbog čega su prednja sjedišta pomjerena prema naprijed, tako da putnici na stražnjem sjedištu imaju više prostora. U ,,modelu 3” ima dovoljno mjesta za pet osoba. Sve verzije automobila dolaze sa superčardžing sistemom, što znači da će se moći puniti na 7.200 stanica širom svijeta kada se nađe na tržištu 2017. godine. Broj stanica će kasnije biti povećan na čak 15.000.

Budući vlasnici ,,modela 3” imaće bolju podršku, jer će broj servisnih objekata biti povećan sa 215 na 441 do kraja sljedeće godine.
Izvor: Klix.ba
Foto: Handout/Reuters/Tesla