DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Ljekari najavili štrajk od 5. aprila

klinicki

Ljekari KCCG najavili su da će stupiti u štrajk 5. aprila, jer nadležni odbijaju da im povećaju zarade.

Iz Sindikata doktora medicine KCCG je saopšteno je ,,Vijestima” da će, uz dežurstva, zbrinjavati samo hitne i maligne pacijente.

Na taj korak ljekari su se odlučili jer ministar zdravlja Budimir Šegrt nije odgovorio na zahtjev za povećanje koeficijenata doktorima medicine.

U ime Sindikata doktora medicine KCCG, hirurg Predrag Bajić kazao je ,,Vijestima” da su juče dopisom obavijestili menadžment KCCG o svakodnevnoj obustavi rada u ambulantama Poliklinike KCCG, što je potvrđeno ,,Vijestima” u toj zdravstvenoj ustanovi.

Bajić je rekao da očekuje podršku zaposlenih iz svih zdravstvenih ustanova.

On je ocijenio da je štrajk legitimni čin i posljednje sredstvo borbe za status ljekara, kako bi se zaustavila dalja degradacija struke.

Bajić je istakao  da bi Šegrt trebalo da zna da strpljenje, “kao dobra osobina”, ima granice.

-Iako je na sastanku sa Hirurškim kolegijumom, u prisustvu menadžmenta KCCG, obećao da će sa maksimalnom odgovornošću razmotriti sve primjedbe na Zakon o zaradama u javnom sektoru, kao i finansijsku analizu koju su sproveli hirurzi, nije se oglasio nikakvom povratnom informacijom-rekao je Bajić ,,Vijestima”.

On je ocijenio da takvo ministrovo ponašanje sigurno nije način za prevazilaženje problema, već da vodi ka zaoštravanju.

Istakao je da je do juče podrška zahtjevima doktora medicine, u pisanoj formi sa potpisima ljekara, stigla iz 33 zdravstvene ustanove.

Navodno riječ je o nekoliko stotina ljekara, koji su se pridružili zahtjevima hirurga da se povećaju koeficijenti, Zakon vrati na dopunu i ne potpiše Granski kolektivni ugovor.

Bajić je saopštio i da Strukovni sindikat doktora medicine, sa 737 registrovanih članova, jedini autentično zastupa interese ljekara i da je on adresa sa kojom Šegrt i ostali kreatori Zakona o zaradama u javnom sektoru treba da razgovaraju.

Hirurzi su prošle sedmice uputili dopis Šegrtu, optuživši ga za grubo kršenje Zakona o radu i “klasičan pokušaj obmane”.

Tada je najavljeno da će, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, obustaviti rad.

Dopis Šegrtu uputili su i doktori medicine sa Interne, kao i klinika za ginekologiju i akušerstvo, anesteziju i reanimaciju, bolesti srca, urologiju, psihijatriju, očne bolesti, iz Centra za radiološku dijagnostiku, kao i Dječje bolnice KCCG.

Zahtjeve su uputili i ljekari Zavoda za transfuziju krvi, beranske i barske bolnice, rožajskog Doma zdravlja…

Zakonom o zaradama u javnom sektoru predviđeni su koeficijenti od 6,6 do 8,2 za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste, a hirurzi zahtijevaju praktično dvaput veće.

Hirurzi su ranije poručili Šegrtu da, kao minimum ispod kojeg neće ići, zahtijevaju koeficijente 12 za doktore medicine, 18 za specijaliste i 19 za uže specijaliste.

Prema Zakonu o zaradama, zarađivali bi od oko 415  do 516  eura, bez minulog staža,  prekovremenog i noćnog rada.

Do te računice se dolazi kada se koeficijenti pomnože sa obračunskom vrijednošću koja iznosi 63 eura.

Izvor: vijesti.me