ART PREPORUKA

ART: Preminula prva dama arhitekture Zaha Hadid

Foto: Guardian

Foto: Guardian

Čuvena britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid, prva žena-dobitnik Prickerove nagrade poznate kao ekvivalent ,,nobelu” u arhitekturi, žena koju je kraljica Elizabeta Druga 2012. godine imenovala Damom, što je ekvivalent Seru, preminula je iznenada u 66. godini u bolnici u Majamiju od posljedica srčanog udara, saopšteno je agenciji AP iz njene kompanije.
Gradonačelnik Londona Boris Džonson izjavio je da je Hadid bila inspiracija i da njen legat živi u predivnim zdanjima koje je napravila.
Rođena je u Bagdadu. Studirala je matematiku na američkom univerzitetu u Bejrutu. Pridružuje se Udruženju arhitekata 1972. godine. Radi za izvrsnog arhitektu Rema Kolhasa prije nego što 1979. godine osniva u Londonu kompaniju ,,Zaha Hadid Architects”.
Bila je inovatorka. Nedavno je postala prva arhitekta koja je dobila zlatnu medalju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.
Za sobom je ostavila niz impozantnih objekata širom svijeta, uključujući i Olimpijski centar za plivačke sportove u Londonu, MAXXI muzej u Rimu, most paviljon u Saragosi, Riversajd muzej u Saragosi, i Centar Hejdar Alijev u Bakuu, piše N1.

This slideshow requires JavaScript.


Protekle godine počela je rad na Olimpijskom stadionu u Tokiju za OI 2020. prema porudžbini japanske vlade, kao i na stadionima za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru i novu zgradu iračkog Parlamenta u rodnom Bagdadu.
B.R.
Foto: Inhabitat/Zaha Hadid Architects/Guardian

kud duga