DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila

GetImageOsnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno je za svu djecu uzrasta od 6 do 15 godina života. Upis u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i trajaće do 30. aprila 2016. godine.
U školu se upisuju djeca koja su rođena 2010. godine, tačnije koja navršavaju šest godina života u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu.
– U cilju da olakšamo roditeljima sam proces upisa djece, Ministarstvo prosvjete je odštampalo flajere u kojima su definisana prava i obaveze roditelja, kao i koraci koji trebaju da budu pređeni kako bi dijete bilo upisano. U skladu sa tim, flajeri su odštampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku – pojasnila je generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Arijana Nikolić Vučinić.
Kako bi podstakli upis romske djece, u narednom periodu, kaže ona, biće organizovane kampanje u tom cilju.
Ona je podsjetila da je neophodan procedura u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.
Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na prijedlog odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Komisiju za odlaganje upisa u prvi razred imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj.
Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.
Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu. Prijava se podnosi u roku 15 dana od isteka roka za upis, odnosno od dana prestanka ispunjenja osnovnoškolske obaveze. Novčanom kaznom od 100 eura do 1500 eura kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upišu dijete u školu.
Brošure za upis učenika u prvi razred osnovne škole mogu se preuzeti ovdje.