ART SLAJDER

MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA (9-15. MAJ): Zemlja gost Češka, uz novi segment i prezentaciju projekata Ministarstva prosvjete

gradska-knjizaraJedanaesto izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja biće održano od 9. do 15. maja u garažnom dijelu šoping mola ,,Delta city”. Zemlja gost biće Češka, a slogan je ,,Crna Gora čita”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u ,,Gradskoj knjižari” u Podgorici.
Novina ovogodišnjeg sajma, kako je istakla umjetnička direktorica Ksenija Popović, jeste segment posvećen obrazovanju, od programa, prezentacija, promocija do edukativnih radionica, s posebim akcentom na izdavaštvo i knjižarstvo.
gradska-knjizara_00
Ona je podsjetila da je za njima decenija druženja sa piscima, izdavačima iz Crne Gore i svijeta, više od 500 književnih promocija i gotovo 300.000 posjeta.
– Sa sigurnošću možemo reći da smo upravo mi i naš sajam postali tradicija ne samo za glavni grad, već i za cijelu Crnu Goru. Naša tradicija će se osvrnuti i na jubilej deset godina obnove crnogorske državnosti. U namjeri da sajam učinimo boljim i bogatijim, čast mi je da najavim da smo uspostavili saradnju sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore, te da od ovog izdanja naša manifestacija će nositi novo ime – Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja – rekla je Popović.
gradska-knjizara_01
Tim povodom ministar prosvjete mr Predrag Bošković najavio je nove projekte, uz želju da prosvjetu podignu na kvalitetom viši nivo.
– Ministarstvo prosvjete promoviše prije svega srednje stručno obrazovanje, a tiče se nekih novih segmenata kada je u pitanju matematička, jezička gimnazija, sportska gimnazija i posebno dvojezična gimnazija gdje bismo ove godine pokušali da imamo makar jedno odjeljenje gdje se određeni broj predmeta izučava na engleskom, a već od naredne godine jedno odjeljenje da bude kompletno na tom jeziku. To je nešto što želimo da već u maju prezentujemo roditeljima i budućim učenicima srednjih škola i to će se moći čuti na ovom podgoričkom sajmu knjiga, kao i prezentacija kompletnog sistema prosvjete s akcentom izdavaštva – kazao je Bošković.
gradska-knjizara_02
Ove godine Ministarstvo prosvjete potrudiće se da pojača dio u kojem će što veći broj škola iz Crne Gore, prije svega sa sjevera i juga, biti na sajmu.
– Sa radošću i zadovoljstvom gledamo na saradnju i smatramo da upravo je ovaj segment nedostajao sajmu da zaokruži cjelinu – kazao je Bošković.
Ministarstvo prosvjete izdvojiće za sajam između 15 i 20 hiljada eura.
gradska-knjizara_03
Šef diplomatske misije Češke u Crnoj Gori Peter Šmejkal istakao je da je učešće te zemlje na već 11 godina prepoznatoj i priznatoj manifestaciji kao što je ovaj sajam savršena prilika da Češka da svoj dorinos.
– Sa posebim zadovoljstvom smo se odazvali ovom pozivu sa željom da prijateljsku i tradicionalnu saradnju između naše dvije zemlje, dodatno pojačamo u ovom slučaju i u oblasti kulture i obrazovanja. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja je odlično mjesto za prezentaciju određenih osobenosti u sferi kulture, umjetnosti, istorije i tradicije Češke kao i predstavljanje naše zemlje kao turističke destinacije. Kao jedan od ključnih ciljeva saradnje naših država ostaje razmjena iskustava koje posjedujemo u različitim segmentima. Posebno mi je zadovoljstvo što smo odabrani u ovoj godini kada Crna Gora obilježava važan jubilej – kazao je Šmejkal.
Cijena karte biće euro, dok će organizovane posjete đaka biće besplatne.
B.R.
Foto:
B. Šekularac

kud duga