ART PREPORUKA

KIC ,,BUDO TOMOVIĆ”: Premijera filma ,,Agnus Dei” u petak, dolaze Oštir, Sopi i Taraku

Dogadjaj_Slika_14276Podgorička premijera filma ,,Agnus Dei” (Jagnje božije) albanskog reditelja Agima Sopija biće organizovana u petak, 25. marta u 20 sati u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”.  Ulaz je besplatan.
– Uz Žaklinu Oštir, gosti podgoričke i crnogorske premijere filma ,,AGNUS DEI” biće i reditelj filma Agim Sopi i glumac i koproducent filma Seljami Taraku. Voditeljka večeri biće novinarka Mirjana Maja Popović – kazala je za MNE magazin direktorica KIC-a ,,Budo Tomović” Snežana Burzan.
Jednu od glavnih uloga u ovom filmu tumači poznata crnogorska glumica Žaklina Oštir koja je za maestralno tumačenje lika majke Marije dobila nagrade za najbolju glumicu na dva renomirana filmska festivala u Los Anđelesu – ,,Maverick Movie Festivalu” i festivalu ,,Legends of Hollywood”, ali i na filmskoj smotri u Nju Delhiju. Ujedno, za ovu ulogu uručeno joj je i priznanje za doprinos razvoju filma koje dodjeljuje Privredna komora Delhija.
Nastala po istinitom događaju, ova potresna životna drama govori o mladiću Petru, koji živi sa majkom u selu u Srbiji. Rođen na Kosovu, Petar je plod zabranjene ljubavi, a priča dobija neočekivan obrt kada shvati da je njegov otac Albanac koga on, služeći srpskoj vojsci, ubija u toku rata na Kosovu. Film je priča o ljubavi i mržnji dvije generacije, o krivici i patnji, strasti i grijesima iz prošlosti.
,,Rodili su me oni koji nije trebalo da me rode, živio sam sa onima sa kojima nisam smio da živim i ubio sam one koje nisam smio da ubijem.” (fragment iz filma)
Film je do sada odgledalo više od 120 hiljada gledalaca širom svijeta, prikazan je na 150 svjetskih festivala osvojivši čak 65 prestižnih nagrada. Između ostalih, vrijedi spomenuti nagrade na Međunarodnom Euro Film Festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Salento filmskom festivalu u Italiji, Svjetskom filmskom festivalu u Džakarti i druge.
– ,,Agnus Dei” oživljava mitsku priču o Edipu. Pokazuje koliko je čovjek osjetljivo biće, uvijek u rascjepu i kad voli, i kad mrzi, čak i kada želi da pobjegne od zla ili ide ka njemu, čovjek pokazuje svoju potrebu da dominira nad ljudskom vrstom, sebično gradeći svoju sreću na bolu drugih. U stvarnosti, čovjek se nerijetko nađe u začaranom krugu ponovljenih priča sudbine, bilo da je on Edip iz antike ili Petar modernog doba – kazao je reditelj Agim Sopi.
Ulogu Petra tumači Astrit Alihajdaraj, dok ostatak glumačke ekipe čine pomenuta Žaklina Oštir, Dafina Beriša, Enver Petrovci, Čun Lajči, Bajruš Mjaku i drugi.
Film je na srpskom jeziku, a za djelove filma koji su na albanskom jeziku obezbijeđen je engleski prevod.
B.R.

kud duga