ART PREPORUKA

FILIP RAVIĆ (DJ IRON): Teško je probiti se u vrh elektronske muzike u ovakvom podneblju

received_10208689996356188Osamnaestogodišnji Nikšićanin Filip Ravić odličan je učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole i mladi DJ.
Njegovo scensko ime DJ Iron govori sve – dolazi iz grada čelika, navijač je FK ,,Čelik” odmalena, a tu je i čelična volja da se bave PsyTrance muzikom u našoj zemlji.
Rezident je ,,Bedem festa” i za ovu godinu pripremio je energični PsyTrance set koji će ,,tvrđavi dati moć uz nevjerovatni line-up”, uz promociju spota za novu pjesmu po tekstu Vitomira Nikolića ,,Drumovi će poželjet’ junaka”, koju najavljuje za Montenegro magazin.

– Ideja za moju novu pjesmu po tekstu Vitomira Nikolića ,,Drumovi će poželjet’ ludaka” je nastala na ,,Bedem festu 6” 2015. godine na nastupu grupe ,,Gospoda Glembajevi”. U toku izvođenja njihove verzije te pjesme, privukao me je sam tekst i energija koju su ,,Gospoda Glembajevi” prenijeli na publiku. Uvijek u životu se javljaju izazovi spojiti nešto što se ne može tako lako spojiti, tako je i u mom slučaju. Obraditi pjesmu velikog Vita Nikolića kroz modernu vrstu elektronske muzike je jedna velika čast i odgovornost prema tom projektu, koji je sam po sebi izazov.
received_522609391252615
Kao i u prethodnom projektu, spot će biti urađen, ali u proširenom sastavu u ekipi. Pridružio se dronestudio.me. Uz njega su tu standardni Radoje Tripković design koji će uraditi montažu spota i ,,Bedem fest” na kome će spot biti promovisan. Spot će biti objavljen 3. jula u 22 sata, i publika će moći da uživa u predivnim kadrovima Miloša Tomaševića-kaže Filip.
Najavili ste za ljeto i završetak rada na prvoj producentskoj traci. Što se dešava sa tim dijelom Vašeg rada?
– Pjesma je u završnoj fazi. Muzika je napravljena, vokal je Đurđina Bulatović, a prevod je uradio prof. engleskog jezika Luka Minić. Ostao je još mastering koji će uraditi ,,Loobe Studio Kragujevac”. Ostalo je snimanje spota koje će se obaviti polovinom juna.
Kao rezident ,,Bedem festa”, što ste ove godine pripremili za posjetioce ovog festivala i koliko Vam rezidencija na njemu znači kao mladom DJ-u?
– Velika je čast biti rezident festivala kao što je ,,Bedem fest”. Uopšte, čast je poznavati direktora ,,Bedem festa” Petra Šundića, koji pruža priliku svim mladim perspektivnim muzičarima u Crnoj Gori. Za ,,Bedem fest 7” planiram vrlo energičan PsyTrance set koji će tvrđavi dati dodatnu moć uz, mogu slobodno da najavim, nevjerovatan line-up za ovu godinu. Sa 18 godina veliki je uspjeh biti rezident ,,Bedem festa”, jer je moja karijera počela na ,,Bedem festu”. Sve što dobro počne u Nikšiću, počinje na ,,Bedem festu”!
Koliko je teško ili, pak, lako baviti se elektronskom muzikom u Crnoj Gori, posebno u Nikšiću koji je poznat kao grad rokera?
– Elektronska muzika je u usponu što se tiče slušanosti. Doprinos tome su mnogobrojni ,,rejvovi” u Crnoj Gori kao i diskoteka ,,Maximus” koja dovodi svjetska imena elektronske scene. Ovom prilikom bih najavio jednu Elektronsku žurku u Nikšiću u organizaciji maturanata Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića. Nikšić kao grad čelika i rokenrola je prerastao u nešto sasvim drugačije tj. grad narodne muzike. Teško se probiti u neki vrh elektronske muzike u ovakvom podneblju. Imam vremena, radim na muzici i isplatiće se vremenom.
received_483343028512585

Ko su Vam uzori?
– Moji uzori u elektronskoj muzici su Indra, Skazi, Vagus i Talamasca koji dominiraj u svejtskim PsyTrance vodama.
Odličan ste učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole. Kako usklađujete školske obaveze sa radom kao DJ i koji fakultet biste voljeli da upišete?

– Nije teško uskladiti obaveze sa školom, jer ne nastupam tako često i imam dovoljno vremena za učenje i spremanje za fakultet. Planiram da upišem fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva

kud duga