Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PRIZNAO KRIVICU: Emir Hadžihafizbegović osuđen na godinu, uslovno na četiri

hadzihafizbegovic foto nikola cutuk pixsellPopularni glumac Emir Hadžihafizbegović u petak je na sisačkom sudu pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, s uslovnim rokom od četiri godine ne ponovi li kazneno djelo, te je proglašen krivim za izazivanje saobraćajne nesreće iz nehata u kojoj je u oktobru 2014. na autoputu kod Novske poginula 63-godišnja Ankica Kuduz.

Osuđeni Hadžihafizbegović dužan je da plati troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu 8.247 kuna. Zbog sporazuma, koji se temelji na cjelovitom Hadžihafizbegovićevom priznanju krivice, stranke u postupku odrekle su se prava na žalbu.

Pravomoćna presuda, kako je obrazložila predsjednica Optužnog vijeća Vera Bubaš, u cijelosti se temelji na sporazumu stranaka i izjavi optuženog od 8. juna prošle godine kada je priznao svoju krivicu za saobraćajnu nesreću.

Napomenula je da je za takvo kazneno djelo previđena kazna od jedne do osam godina zatvora, ali je sudsko vijeće priznalo Hadžihafizbegoviću sve olakšavajuće okolnosti, kao što je prijateljski odnos s porodicom Kuduz, činjenicu da je na mjestu nesreće bila porušena saobraćajna signalizacija te da poginula Anica Kuduz, koja je na mjestu nesreće koja je prethodila ovoj izašla iz svog automobila, nije imala reflektujući prsluk.

nesreća hadžihafizbegović

Hadžihafizbegović zadovoljan korektnim i brzim suđenjem, zahvalan na razumijevanju kćerke poginule

Emir Hadžihafizbegović i njegova advokatica Jasna Špiranović izrazili su zadovoljstvo korektnim i brzim sudskim postupkom, a iskoristili su još jednu priliku da porodice poginule izraze svoje saučešće.

– Ponovo zahvaljujem kćerki poginule, Lani Kuduz, koja je pokazala senzibilitet i razumijevanje za sve što se dogodilo. Dugo sam na neki način bio stigmatizovan, sve dok tu stigmu nisam u korektnom odnosu s Lanom skinuo. I ona je zaslužna za ovakav ishod postupka. Ja sam legalist i čekao sam da se stvari odvijaju pravnim putem – rekao je Hadžihafizbegović nakon presude.

Nesreća se dogodila 12. oktobra 2014. na autoputu A3, u blizini Novske, kada je poginula jedna osoba, a dvije su povrijeđene.

Svojim automobilom oko 20 sati Hadžihafizbegović je naletio na Ankicu Kuduz iz Zagreba, koja je stajala uz zaustavljeni automobil, a od povreda je umrla u bolnici u Novoj Gradiški.

Hadžihafizbegović vozio 125 km/h, a zbog radova na putu ograničenje je bilo 60 km/h

Hadžihafizbegoviću se stavljalo na teret da je u trenutku nesreće vozio znatno brže nego što je dopušteno. Naime, već nekoliko kilometara prije mjesta nesreće na autoputu su stajale oznake o radovima i preusmjeravanju saobraćaja na jednu traku, te o obaveznom smanjivanju brzine, pa je tamo bila dopuštena najveća brzina od 60 kilometara na sat. Tužilaštvo je utvrdilo da je bosanskohercegovački glumac vozio brzinom od najmanje 125 kilometra na sat te da brzinu nije prilagodio uslovima noćne vožnje i stanju na kolovozu.

Nesreća se dogodila na mjestu na kojem je dvadesetak minuta prije nepoznati vozač srušio svjetleću i drugu signalizaciju, kojima je saobraćaj zbog radova na autoputu preusmjeren na desnu voznu traku.

Policija je tada prekršajno prijavila 46-godišnjeg vozača koji je, nakon što je velikom brzinom naletio na porušene svjetleće oznake, zaustavio automobil u zaustavnoj traci kako bi promijenio probušenu gumu. Dvije putnice u vozilu izišle su iz automobila i gledale kako vozač mijenja gumu, a na jednu od njih, Anicu Kuduz, naletio je Hadžihafizbegović.
Izvor: net.hr
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL