Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

PETRIČEVIĆ: Turista više nego prošle sezone, snijeg u martu još može popraviti statistiku

maxresdefault

Marko Petričević

– Uprkos nedostatku snijega ukupan broj turista u decembru 2015. i januaru 2016. evidentiranih na teritoriji naše zemlje povećan je za 13,7% u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je za Montengro magazin Marko Petričević, generalni direktor  za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu turizma. On navodi da su, zahvaljujući sniježnim padavinama u martu, očekivanja da će biti uslova za skijanje i tokom ovog mjeseca, što bi donekle ublažilo lošije rezultate tokom januara .

Prema zvaničnim statističkim podacima (MONSTAT) tokom decembra 2015. godine i januara 2016. godine u Crnoj Gori je ukupno boravilo 44.516 turista ili za 13,7% više nego u decembru 2014. i januaru 2015. godine i oni su ostvarili 163.944 noćenja ili za 18,9% više.

– Tokom decembra 2015. godine,  u opštinama na sjeveru gdje se nalaze turistički centri, imamo dvocifrena povećanja realizovanih noćenja u odnosu na decembar 2014. i to za 32% u Kolašinu i 17,76% na Žabljaku. U opštini Nikšić, na čijoj teritoriji se nalazi skijalište ,,Vučje” , takođe je ostvareno povećanje u broju noćenja i to za 26,57%. Tokom januara 2016. godine realizovana noćenja u Kolašinu bila su na prošlogodišnjem nivou, dok je na Žabljaku realizovano 13% više noćenja, a u Nikšiću se bilježi pad u noćenjima, u odnosu na januar 2015. godine – kazao je Petričević.

Petričević podsjeća da je broj turista, tokom decembra 2015. godine, u opštinama u kojima se nalaze ski centri, takođe je bilježio porast u poređenju sa istim periodom 2014. i to za 4,57% na Žabljaku, Kolašinu za 16,69% i u Nikšiću za 27,18%.ZABLJAK-SAVIN-KUK-ZABLJAK

– O uspješnosti ovogodišnje zimske turističke sezone još je rano govoriti jer konačni podaci još nijesu dostupni, a sezona još traje. Međutim, prema informacijama Nacionalne turističke organizacije Crne Gore koja, svake sedmice, prati stanje broja turista na dan, bilježe se povećanja broja turista u zavisnosti o kojoj sedmici se radi. Vikend aranžmani koji se organizuju u hotelima u Kolašinu i ove godine dobro se prodaju posebno na tržištu Albanije i shodno tome, sa tog tržišta se bilježi dobra posjeta. Takođe, manifestacije kao što su razni maskenbali, ,,Dani Mimoze” svakako će doprinijeti da ovogodišnja sezona ipak bude na zadovoljavajućem nivou kada su u pitanju njeni rezultati – navodi Petričević.

Problem koji se i ove godine istakao kao jedan od bitnih kada je zimska sezona u pitanju je nedostatak snijega.

– U cilju prevazilaženja ovog problema preduzimaju se aktivnosti na obezbjeđenju opreme i infrastrukture za vještačko osnježavanje skijališta i za definisanje ponude koja neće biti u velikom stepenu zavisna od vremenskih uslova tokom zimskih mjeseci – zaključio je Petričević.

D.V.